Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Emlékeznünk kell a hősökre”

Szöveg: Z. T. |  2011. január 25. 18:44

Dr. Vasja Klavora „Harcok a Doberdón 1915–1916” című könyvének ünnepélyes bemutatójára került sor január 25-én délután a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) márványtermében. A nagy érdeklődéssel kísért eseményen részt vett Darja Bavdaž Kuret, a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövete és dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter is.

Jelen volt a szerző, dr. Vasja Klavora, aki a Szlovén Köztársaság Országgyűlésének alelnöke, Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, valamint a házigazdák képviseletében dr. Kovács Vilmos ezredes, a HIM főigazgató-helyettese.

A szlovén nyelven már 2007 óta olvasható mű magyar nyelvű kiadását – amelyet a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum jelentetett most meg – Hende Csaba méltatta. A honvédelmi miniszter beszédében – az első világháború legvéresebb esztendeit felelevenítve – utalt rá, hogy jóformán alig van magyar család, akinek hozzátartozója ne veszett volna oda az első világháborús harcokban, vagy ne sebesült volna meg a frontokon.

„Megrázó katasztrófa volt, de azok a tragikus évek ugyanúgy szóltak a hazaszeretetről, a bátorságról, az önfeláldozásról és a bajtársiasságról is, mint az öldöklő küzdelmekről. Hatalmas tetteket vittek véghez a hazáért akkoriban katonáink, akik kitartottak a legreménytelenebb helyzetekben is. Emlékeznünk kell a hősökre azért is, mert mi összetartozunk, közös a történelmünk, közös a jelenünk és közös a jövőnk is" – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

A miniszter után Darja Bavdaž Kuret nagykövetasszony méltatta a mű megszületését segítő közös munkát, a magyar és a szlovén nép valamint katonái barátságát, az elmúlt nemzedékek hőseire való együttes emlékezés fontosságát. Egyben kérte, hogy a hivatalos rendezvény után kötetlen baráti beszélgetésen is cseréljenek eszmét az érdeklődők és a mű létrejöttében munkálkodók.

A szerző, dr. Vasja Klavora örömét fejezte ki, hogy itt lehet könyve magyarországi bemutatóján, és ilyen nagy érdeklődést tapasztalhat. „Fontos, hogy az utókor is tudja meg, mi történt azokban a háborús években, ezért is jó, hogy mától már magyarul is olvashatóak a csaknem egy évszázada történtek" – mondta.

A könyv írója külön megemlékezett a magyar katonák hősiességéről, akik kegyetlen, hegyes terepen, a víz és utak nélküli frontszakaszokon a legnagyobb véráldozatokat hozták a közelharcokban és a gáztámadások során.

„Nem vagyok történész, orvosnak tanultam, sebészorvos voltam, és úgy szeretem az embereket, ahogy egy orvos szeretheti. Ezért is volt fontos számomra ennek a könyvnek a megszületése. Köszönet érte a Honvédelmi Minisztériumnak, a nagykövetasszonynak, a Hadtörténet Intézet és Múzeum szakembereinek, köztük Óvári Gábor barátomnak, aki nemcsak szakmailag, de korábbi katonadiplomataként is segített a mű magyar nyelven történt kiadásában" – fogalmazott Vasja Klavora.

A rendezvényt fogadással egybekötött baráti beszélgetés és könyvvásár zárta.

 
 
 
 
 
 

 

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária