Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brit kommandósok a líbiai felkelők fogságában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 6. 20:31

Vasárnapi brit sajtóértesülés szerint brit kommandósokat ejtettek foglyul líbiai lázadók. A The Sunday Times című vezető konzervatív vasárnapi brit lap líbiai forrásokból úgy értesült, hogy a brit hadsereg különlegesen kiképzett alakulatának (SAS) egy valószínűleg nyolcfős egysége – titkos küldetés keretében – éppen a Kadhafi-rezsim ellen fellázadt erők képviselőihez kísért egy brit diplomatát kapcsolatfelvétel céljából, amikor a felkelők az ország keleti részében őrizetbe vették a csoportot.

1595915142
A lap forrásai szerint a líbiai ellenzéki erőket „feldühítette" az SAS feltűnése az országban, mivel attól tartanak, hogy Kadhafi líbiai vezető a nyugati katonai beavatkozás bármilyen bizonyítékát a rezsim melletti „hazafias kiállás" buzdítására használhatja fel.

A The Sunday Times líbiai forrásai szerint az SAS polgári ruhás, de felfegyverzett katonáit a lázadók kezén lévő legnagyobb városba, Bengáziba vitték, és egy támaszponton őrzik őket.

Az SAS-egység által kísért brit diplomata célja az volt, hogy előkészítse egy magas rangú kollégájának látogatását, és megtegye a kezdeti lépéseket diplomáciai kapcsolatok létesítésére a lázadókkal.

A líbiaiak azonban „dühödten reagáltak", mondván, hogy „a briteket senki sem hívta".

Egy vezető ellenzéki politikus azt mondta a brit csoportnak: hívják fel David Cameron brit miniszterelnök kormányának figyelmét arra, hogy el kell ismernie az ellenzéket Líbia törvényes vezetőjének, mielőtt megpróbálna tárgyalásokat kezdeményezni – írta a The Sunday Times.

A brit lap líbiai ellenzéki forrásai hangsúlyozták, hogy jóllehet szívesen vennék repüléstilalmi övezet létesítését a Kadhafi-rezsim légitámadásainak megakadályozására, attól tartanak azonban, hogy nyugati katonák jelenléte a fejlemények jelenlegi szakaszában „visszaüthet".

Bár a brit kormány soha nem hozza nyilvánosságra, hogy az SAS éppen hol és milyen jellegű bevetésen tevékenykedik a világban, a brit sajtó tudni véli, hogy a Líbiában rekedt külföldiek kimentésére február végén szervezett brit akciót is a kommandós alakulat hajtotta végre.

A múlt hónap utolsó napjaiban a királyi légierő öt C–130-as Hercules típusú szállító repülőgépe több fordulóval összesen háromszáz külföldit – zömmel elszigetelt sivatagi táborokban dolgozó olajmunkásokat – menekített Máltára. A brit lapok akkori értesülései szerint a táborokból SAS-egységek gyűjtötték össze a külföldieket.

A líbiai ellenzéki erők már azt az akciót sem fogadták jól; az egyik brit C–130-asra rálőttek, és a gépen a máltai leszállás után meg is találták a lövedék ütötte lyukakat.

Címkéklégierő