Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brit offenzíva kezdődött Dél-Afganisztánban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 24. 7:42

Nagyszabású brit offenzíva kezdődött Dél-Afganisztánban a tálibok kezén lévő terület elfoglalása végett annak a többezres amerikai erősítésnek a jóvoltából, amely nemrég érkezett a térségbe – jelentette be a NATO.

A tájékoztatás szerint 8500 amerikai tengerészgyalogos érkezett erősítésként Hilmend tartományba, ahonnan a túlterhelt brit katonák eddig képtelenek voltak kiverni a lázadókat. Az erősítés eredményeként felszabadult erő most több mint ötszáz katonát vetett be egy hadműveletbe.

A katonák nagyobb részét, több mint 350 főt még múlt hét péntekén, éjszaka vitték nagy csapatszállító helikopterekkel a tartományi fővárostól, Laskargáhtól északra fekvő tálib területre. Átdobásukat Apache és Black Hawk típusú harci helikopterek, Harrier típusú helyből felszálló harci gépek és pilóta nélküli, távirányítású repülőgépek, úgynevezett drónok támogatták – a szövetség szóhasználata szerint – “a modern idők egyik legnagyobb légi hadműveletében".

A katonák azóta több tálib ellentámadást visszavertek, s számos felkelőt megöltek.

Kétszáz további katona követte őket, köztük lövészek, utászok és mérnökök, akik útellenőrző pontokat állítanak fel. Ezeket később átveszik az afgán hadsereg katonái.

A brit erők szóvivője szerint a hadművelet megindítását a 8500 fős amerikai erősítés tette lehetővé Hilmendben. Az amerikai erők létszáma Afganisztánban egészében több mint kétszeresére, 32 ezerről 68 ezerre nő az idei év végéig. Mellettük 33 ezer külföldi szövetséges is harcol.

Az erősítéstől és az offenzívától azt remélik, hogy a déli országrész lakosságának 90 százaléka a kormány és a szövetségesek ellenőrzése alá kerül a nyári harci szezon végére. Jelenleg ez az arány 60 százalékos.