Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bronzkori háború áldozataira bukkantak

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. október 13. 9:44

Német régészek legkevesebb ötven olyan áldozat földi maradványaira bukkantak, akiket több mint háromezer évvel ezelőtt, a bronzkorban öltek meg egy fegyveres támadásban.

A Berlintől északra lévő Demmin környékén feltárt leletek tanúsága szerint a csata időszámításunk előtt 1300 körül zajlott. Ez az első bizonyíték arra, hogy a bronzkorban az Alpokban háború dúlt – olvasható az Archaeologica című régészeti hírportálon.

Az egyik koponyán egy pénzérme-nagyságú sérülést fedeztek fel, ami arra utal, hogy a húszas-harmincas éveiben járó harcost halálos ütés érhette. A leletet megvizsgáló neurológus szerint a férfit egy furkósbottal üthették fejbe, és a sebesülés után mindössze néhány órát élhetett.

Detlef Jantzen régész szerint az áldozatok többsége fiatal férfi, feltehetően harcosok, ám akadnak köztük nők és gyermekek is. Valószínűleg a támadók fogságba ejtették a falu néhány lakóját, majd megölték őket. A tudósok az áldozatok földi maradványait DNS-vizsgálatnak vetik alá, hogy megtudják, rokonsági kapcsolatban álltak-e egymással, valamint, hogy élnek-e távoli leszármazottaik a térségben.

Címkékvizsga