Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar katonák képzik az afgán rendőröket

Szöveg: Dánielné Vígh Krisztina |  2008. október 13. 9:47

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési csoport tűzszerészei, köztük Martin László főtörzsőrmester és egy rendőr alezredes Hegedűs János, tizenegy afgán rendőrnek tartottak oktatást tűzszerész ismeretből az elmúlt héten. Feladatuk volt ismertetni a háborús időszakból visszamaradt harcanyagok veszélyességi fokát.

A civil lakosság biztonsága érdekében megmutatták többek között miről tudnak felismerni, azonosítani és végül hogyan lehet megjelölni egy éles aknát, mikor mit kell tenniük saját és a lakosság biztonsága érdekében.
A tanfolyamon szó volt a visszamaradt robbanóeszközök, robbanóeszközöket, gránátokat fajtáiról, felépítésükről, működési elvéről, az azonosítás lehetséges eszközeiről és hosszasan taglalták a biztonsági rendszabályokat.

Ez utóbbi nagyon fontos, mert ezek az emberek nagyon kíváncsiak és egy aknához többen is odamennek, önmagában nem lenne akkora probléma, de piszkálják is, ami ha felrobban, több emberéletet is követelhet.
Elmondták nekik, elsőként a lakosság védelme érdekében területzárást kell végrehajtani majd a helyi vezetőt kell értesíteniük és ő fog intézkedni az robbanóeszköz elszállításáról, ebben az esetben civil vagy katonai szervezet bevonásával.
Másik fő feladat az egészségügyi kiképzés volt, ennek az oktatását két egymás utáni napon Fazekas Lajos főtörzsőrmester tartotta.

Elméleti és gyakorlati foglalkozások zajlottak melyet a rendőrök nagy figyelemmel hallgattak, hiszen ők 11-en kiváltságosnak számítottak. A gyakorlati résznél is nagyon odafigyeltek és mindent beleadva hajtották végre a különböző

1595880916
feladatokat.
Megtanulták, hogyan kell a légzést és a keringést ellenőrizni a vérzések típusait vannak, és ellátási módjait. Gyakorolták a különböző kötések fajtáit: nyomókötést, szorítókötést, foglalkoztak a mellkasi és hasi sérülésekkel. Említésre került az égési sérülés milyen fokozatai vannak, valamint a törések fajtái rögzítési módjai.

A második napon megtanulták a sérültek tűz alatti és ölőzónából való kimentését. Ezen a napon kötöztek, végtagokat rögzítettek és megtanulták, hogyan lehet legkönnyebben biztonságos helyre szállítani a sérültet.
Az oktatásért felelős afgán rendőr az utolsó oktatási napon megköszönte a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport állományának, hogy ebben a két nagyon fontos témában tartottak továbbképzést a helyi rendőröknek és kérte, ha lehet, a továbbiakban is legyenek ilyen vagy ehhez hasonló továbbképzések.

Valójában azzal az információmennyiséggel, amivel e néhány nap alatt tudásuk bővült, nem csak rendőrtársaikon hanem közvetlen családtagjaikon, barátaikon és bármilyen baleset esetén tudnak a sérülteken segíteni, hiszen az alap segítségnyújtáshoz szükséges tudást elsajátították.

1595880916