Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezuhant egy Snowbird

Szöveg: JETfly |  2008. október 13. 9:54

Tragikus baleset történt október 9-én Kanadában, a Moose Jaw légibázis közelében. A Snowbirds kanadai műrepülő kötelék egyik CT-114 Tutor típusú repülőgépe zuhant le. A fedélzetén tartózkodó pilóta és utasa meghalt. A repülőgép helyi idő szerint fél egy körül csapódott a földbe.

A repülőgép egy rutin feladatot hajtott végre. Ebből a gépből fotóztak három repülőgépet, egy Hawkot, egy Harvardot és egy Tutort különböző repülési formációban, hogy az elkészült képeket különböző reklámanyagok elkészítéséhez használják fel. A gép körülbelül háromnegyed órája repült, amikor lezuhant. A többi repülőgép visszatért biztonságosan bázisára. A leszállás után átvizsgált gépeken semmilyen jel nem utalt levegőben történt ütközésre.

A szerencsétlenségben Bryan Mitchell százados, negyvenhat éves pilóta és Charles Senecal őrmester, negyvenkilenc éves fotós vesztette életét. Paul Keddy ezredes, a moose jaw-i 15. Ezred parancsnoka nyilatkozatában kiemelte, hogy egyik katona sem volt tagja a Snowbirds csapatának, és a lezuhant repülőgép sem volt jelenleg aktív tagja a köteléknek. A kanadai bemutató kötelék most San Franciscoban vendégeskedik, de az esemény miatt nem hívják vissza őket.

Keddy ezredes arról is tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy Mitchell századost kijelölték, hogy a 2009 éves szezonban a Snowbirdsben repüljön. Ez is bizonyítja, hogy egy tapasztalt pilóta vesztette most életét.

A katasztrófa után leállították a repülést Moose Jawban, és a pénteki repülési tervet is törölték.
A katonai szóvivő nem tudott információt adni, hogy a katasztrófa előtt látszott-e valami szokatlan a repülőgépen vagy füstölni kezdett volna a gép.

A baleset körülményeit egy Ottawából érkezett repülés biztonsági csapat kezdte meg.

Eddigi információk szerint a földbe csapódás előtti pillanatokban nem volt kommunikáció a zuhanó géppel.
A CT-114 Tutor kora ellenére egy nagyon megbízható, jó állapotban lévő repülőgép, ami az évek során nagyon jó szolgálatot tett és fog tenni a kanadai légierőnek – mondta Keddy ezredes.

Sajnos a Snowbirds története több katasztrófát is jegyez. Eddig nyolc fő, ebből hét pilóta vesztette életét a kötelék 1971-es megalapítása óta. Legutóbb közel egy éve 2007. október 18-án szenvedett katasztrófát a 15. Ezred CT-114 Tutor repülőgépe a Malmstorm légibázis közelében.