Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb összecsapások Srí Lankán

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. október 13. 11:06

Támadást intézett a tamil lázadók bunkerei ellen a Srí Lanka-i hadsereg, s az összecsapásokban huszonhét gerilla és három katona vesztette életét – közölte hétfőn a hadsereg.

Az utóbbi hónapokban felerősödtek a harcok az Indiai-óceánban fekvő szigeten: a kormányerők kezére került a lázadók több támaszpontja, s jókora darabot visszafoglaltak a felkelők ellenőrzése alatt álló területekből. A kormány az év végéig döntő csapást akar mérni a gerillákra.

A legutóbbi harcokban a hadsereg vasárnap lerombolt három bunkert, és négy másikat elfoglalt. A lázadók “fővárosa", Kilinochchi közelében vívott összecsapásokban összesen 19 tamil fegyveres halt meg, és egy katona elesett. A hadsereg saját állítása szerint bekerítette Kilinochchit, és mintegy 1,6 kilométerre van a város peremétől. A Jaffna-félsziget északi részén húzódó frontvonalon kitört más összecsapásokban további nyolc lázadó és két katona vesztette életét, egy katona megsebesült.

A katonai közleményben szereplő adatokat független forrás egyelőre nem erősítette meg.

A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) szakadár fegyveres szervezet 1983 óta harcol a korábbi Ceylon északi és északkeleti részén a hindu tamilok függetlenségéért a zömében buddhista szingalézek lakta ázsiai szigetországban. A három évtizede tartó harcokban csaknem 70 ezren vesztették életüket.