Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszerészek: túl a „bűvös” kétezren

Szöveg: Szűcs László |  2008. október 13. 13:04

A 41. héten, azaz október 6-a és 12-e között 68 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére, amelyek közül 22 esetben soron kívül kellett intézkedniük – tájékoztatta a honvedelem.hu szerkesztőségét Bugyi Zoltán őrmester.

Az alakulat felderítő részlegének munkatársától megtudtuk azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 2029 bejelentést kaptak. Az őrmester hozzátette: ezúttal kifejezetten „munkás" héten vannak túl a Magyar Honvédség tűzszerészei, amit csak még „pikánsabbá" tett, hogy a bejelentések száma ezen a héten lépte át a bűvös kétezres számot.

Október 6-án a Pest megyei Százhalombattán, a Csónakázó-tó mellett, közterületen találtak az arra járók több, robbanószerkezetre hasonlító, rozsdás tárgyat. Az értesített tűzszerészek – Lakatos Sándor törzsőrmester, járőrparancsnok vezetésével – 81 milliméteres, német gyártmányú aknavető gránátként azonosították az előkerült négy darab világháborús lövedéket. Mivel a szerkezetek jó állapotban voltak, így azokat a központi gyűjtőhelyre szállították.

Nehéz napja volt október 8-án a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, hiszen öt soron kívüli bejelentést is kaptak. Az első a főváros II. kerületéből, a Koppány vezér útról érkezett, ahol is földmunkálatok közben egy 76 milliméteres repeszgránátot találtak. A veszélyes szerkezetet az Érsek János törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

A Pest megyei Fóton, a Páfrány utca és a Fáy sétány kereszteződésében, ugyancsak földmunkálatok közben, bukkantak egy 88 milliméteres repeszgránátra. A világháborúból visszamaradt, rozsdás szerkezetet az Érsek János törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

 

A Zala megyei Tornyiszentmiklóson, az M–70-es autópálya leágazásánál, közvetlenül a körforgalom mellett, földmunkálatok során bukkantak egy világháborúból visszamaradt robbanószerkezetre a munkások. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Gelencsér Imre törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy egy 76 milliméteres repeszgránát került elő a földből, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisített.

A Fejér megyei Velencén, a Diófa utca egyik családi házának kertjében bukkantak az ott lakók egy világháborús szerkezetre. Az Érsek János törzsőrmester vezette járőr megállapította, hogy a földből egy robbanóanyag szelence került elő, amely azonban olyan rossz állapotban volt, hogy a tűzszerészeknek a helyszínen meg kellett semmisíteniük.

Szolnokon, a szandai rét szomszédságában található egyik áruház bővítése során több világháborús robbanószerkezet is előkerült. A helyszínre küldött tűzszerész járőr – Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével – összesen négy darab, 80 milliméteres repeszgránátot, húsz darab, 40 milliméteres légvédelmi repeszgránátot, öt darab, 40 milliméteres páncéltörő gránátot és harminc darab robbanótest maradványt talált az építkezésen. A tűzszerészek a veszélyes szerkezeteket a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

A szolnoki áruháznál másnap is akadt dolguk a honvédség tűzszerészeinek. A bejelentés szerint ugyanis újabb robbanószerkezetek kerültek elő a földből. A helyszínre ismét a Kiss Henrik törzsőrmester vezette tűzszerész járőr vonult ki, akik ezúttal egy darab, 50 milliméteres repesz-aknavető gránátot, egy darab, 80 milliméteres légvédelmi repeszgránátot, valamint egy német gyártmányú, kézi páncéltörő eszköz maradványait találták meg a munkagödörben. A világháborús robbanószerkezeteket megsemmisítették.

Ugyancsak október 9-én a Fejér megyei Enyingen is szükség volt a tűzszerészek munkájára. A Vasgereben úton található egyik családi ház előtt, vízvezeték fektetése közben ugyanis összesen 24 darab, 76 milliméteres repeszgránátot találtak. A veszélyes szerkezeteket a Gelencsér Imre törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

A „munkás" hetet követően „sűrű" volt a hétvége is a tűzszerészeknél, hiszen október 11-én, szombaton is három soron kívüli bejelentésük volt. Az elsőt a Pest megyei Gödöllőről kapták, ahol a repülőtér szomszédságában található erdőben, közvetlenül a turistaút mellett találtak az arra sétálók egy fára felkötött, 82 milliméteres aknavető gránátot. Azt nem lehet tudni, hogy a veszélyes szerkezetet ki vitte oda, az azonban biztos, hogy ha a kötél véletlenül elszakad, akkor az éles gránát komoly pusztítást okozott volna. A gránátot a Lakatos Sándor törzsőrmester vezette tűzszerész járőr szedte le a fáról, s a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

A Nógrád megyei Szécsényből is kaptak egy sürgős riasztást ezen a napon a tűzszerészek. A Batthyányi utca egyik családi házának udvarán – földmunka során – bukkantak az ott lakók egy 82 milliméteres aknavető gránátra. A világháborús robbanószerkezetet a tűzszerészek – Pásztor Norbert főtörzsőrmester vezetésével – a közelben kijelölt helyen semmisítették meg.

A Győr-Moson-Sopron megyei Himodra ugyancsak egy családi házhoz vonultak ki a tűzszerészek. A Széchenyi utcai családi házban ugyanis – felújítás közben – egy világháborús kézigránátot találtak. A szerkezet érdekessége az volt, hogy annak idején egy plusz robbanófejet is hozzászereltek, így különösen veszélyes szerkezetet kellett hatástalanítania a Pásztor Norbert főtörzsőrmester vezette járőrnek.