Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brüsszeli robbantás: kettes, magas terrorfokozatot léptettek érvénybe Magyarországon

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. március 22. 13:26

Kettős robbanás történt március 22-én, kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd nem sokkal később a Maelbeek nevű metróállomáson. A detonációknak − a legfrissebb jelentések szerint − legalább 34 halottja és több mint 200 sérültje van, köztük két magyar is. (Cikkünk folyamatosan frissül!)

18:36

A keddi brüsszeli robbantások miatt szerdai brüsszeli járatait is törölte a Brussels Airlines – közölte Hardy Mihály, a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport szóvivője az MTI-vel.
A belga légitársaság szerdán három járatot indított volna Budapest és Brüsszel között, reggel fél hétkor, délben, illetve 17.40-kor, de ezek egyike sem indul el.

A Lufthansa-csoporthoz tartozó cég korábban azt közölte az MTI-vel, hogy akiknek március 22. és 28. között volt foglalása a Lufthansa, az Austrian, a Swiss, az Eurowings vagy a Brussels Airlines valamelyik brüsszeli gépére, azoknak egy átfoglalás vagy visszamondás ingyenes.
A Budapest Airport Facebook-oldalán azt javasolta az utasoknak, hogy lehetőleg két órával a járatuk indulása előtt érkezzenek ki a repülőtérre.

Kedden reggel terrortámadásokat követtek el Brüsszelben: a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson történt robbantásokban az eddigi információk szerint harmincnégyen meghaltak és harmincöten megsebesültek. A nemzetközi repülőteret lezárták, valamennyi járatot törölték, a repülőtérre vezető utak pedig járhatatlanok. A merényletek hatására a belga fővárosba tartó repülőgépeket Amszterdamba, Liege-be és más repülőterekre irányították át. A Zaventem repülőtér szerdán is zárva marad a terrorfenyegetettség miatt.

* * *


18:31

Első fokú terrorveszélyt hirdettek ki kedden délután Csehországban a brüsszeli robbantások miatt – közölte Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök, miután Milan Chovanec belügyminiszterrel együtt a rendőrség és a biztonsági szolgálatok vezetőivel megvitatta a kialakult helyzetet.
A brüsszeli robbantások következtében már kora délelőtt Csehországban készültségbe helyezték a biztonsági szerveket és a rendőrséget, és azonnali hatállyal megerősítették a nemzetközi repülőterek és a prágai metró biztonságát.

„Pillanatnyilag fokozott biztonsági intézkedések vannak érvényben, amelyek célja, hogy megelőzzék bármiféle biztonsági problémák, incidensek kialakulását az országba" – mondta Sobotka újságíróknak.
„Szeretném azt is közölni, hogy este nyolc órakor rendkívüli ülést tart a kormány, hogy megerősítse az első fokú terrorveszély bevezetését az egész országban, illetve jóváhagyja azt a döntést, hogy a rendőri járőrök katonákkal lesznek megerősítve" – fejtette ki a kormányfő. Megjegyezte: Csehországban nincs konkrét terrorveszély, csak megelőző intézkedésekről van szó. A rendőrjárőrök tagjainak számát országszerte több száz rendőrrel és hivatásos katonával erősítették meg.
Csehországban eddig nulla fokú terrorveszély volt érvényben. A prágai hatóságoknak nincsenek olyan értesüléseik, miszerint a brüsszeli események áldozatai és sebesültjei között cseh állampolgárok is lennének.

„Gyakorlatilag bevezettük az első fokú terrorveszély idején szükséges intézkedéseket" – mutatott rá a belügyminiszter. Milan Chovanec szerint a terrorveszélyre való figyelmeztetésnek négy fokozata van. A döntést a belügyminiszter hozza, de azt a kormánynak legkésőbb egy héten belül meg kell erősítenie. Prágában azzal számolnak, hogy az esti rendkívül kormányülésen már csak formalitás lesz a miniszteri döntés szentesítése.
Milos Zeman államfő közszolgálati televíziónak nyilatkozva délután azt mondta, hogy egyetért a kormány lépéseivel.

* * *

18:19

Szijjártó Péter szerint aki teheti, ne utazzon Brüsszelbe, mert a helyzet rendkívül súlyos. A külgazdasági és külügyminiszter kedden sajtótájékoztatón, Budapesten azt is elmondta, hogy a reggeli brüsszeli robbantásokban megsérült két magyar állampolgár állapota stabil.
A tárcavezető a brüsszeli állapotokról azt mondta, több helyszínen találtak gyanús csomagokat, a tömegközlekedést leállították, rendőri akciók vannak folyamatban, ezért nem ajánlott az utazás. Hozzátette, a szerdai kormányzati delegációs utakat is lemondták.
Elmondta még, hogy a két magyar sérült közül az egyik a metróállomáson volt, amikor a robbanás történt; a délutáni órákban belső vérzés miatt meg kellett műteni, állapotát stabilizálták. A férfi az unió melletti állandó magyar képviseleten dolgozik, feleségével kapcsolatban vannak. A másik sérült, aki egy helyi cég alkalmazottja, a repülőtéren volt, csonttörést szenvedett, megoperálták, felépül – tájékoztatott Szijjártó Péter.

Közlése szerint a reggeli órákban a repülőtérre érkező budapesti járat utasait Zaventem környéki településekre szállították, az utasok között 18-an hivatalos kormányzati delegáció tagjaként munkacsoportok üléseire mentek volna a belga fővárosba.
A nagykövetség konzuli részlege egész éjszaka ügyeletet tart, Szijjártó Péter elmondása szerint már eddig is sokan keresték fel őket, de azt kérte, jelentkezzen a nagykövetségen, akinek információra vagy segítségre van szüksége.
A támadásokkal kapcsolatban elmondta, 34 halálos áldozatról tudnak, a sérültek száma száz és kétszáz között van.

A miniszter szerint figyelembe véve a párizsi és törökországi támadássorozatot is, mindenki számára világossá kell válnia: nem az a válasz erre, hogy „még jobban kitárjuk a kapuinkat", hanem az, hogy „megvédjük magunkat", és megszűnik az az „eszetlen politika", amely egyre több embert ellenőrizetlenül Európába enged. Minél többen jönnek, annál nagyobb a veszély – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva közölte továbbá, fokozni kell a harcot az Iszlám Állam ellen, mert csak az erőből értenek. Amíg nem érnek el áttörést a terrorszervezet ellen, addig a brüsszelihez hasonló eseményekre számítani kell – tette hozzá Szijjártó Péter.

* * *

1596010805


18:07

Németország minden lehetséges támogatás megad a keddi brüsszeli merényletek elkövetőinek kézre kerítéséhez és megbüntetéséhez – mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben.
A kancellár sajtónyilatkozatában kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak és a támadások sérültjeinek, és elmondta, hogy telefonon beszélt Charles Michel belga miniszterelnökkel, akit biztosított Németország szolidaritásáról és támogatásáról.

Hozzátette, hogy a szerdai kormányülésen részletesen megtárgyalják a brüsszeli támadások „lehetséges következményeit".
Hangsúlyozta: a német állam „valamennyi szintjén teljes erővel dolgoznak" azért, hogy a „tagadhatatlan veszély ellenére" gondoskodjanak az ország biztonságáért.
A hatóságok megerősítették a pályaudvarok, a repülőterek és a határok védelmét – mondta.

Angela Merkel kiemelte: a brüsszeli merényletek elkövetői „gyilkos terroristák", és „ellenségei mindazon értékeknek, amelyekért Európa kiáll".


* * *



18:00

Pár órával a brüsszeli merényletek után New York, Los Angeles és Washington városi elöljárói bejelentették, hogy megerősítik a biztonsági intézkedéseket a repülőtereken és a legfontosabb tömegközlekedési eszközökön, illetve a legforgalmasabb városi csomópontokon.
A New York-i rendőrség láthatóan megnövelte rendőreinek létszámát az utcákon, köztük a híres Times Square tér környékén, rendőrök cirkálnak a metróállomásokon és a Manhattanből kivezető alagutaknál is. A Világkereskedelmi Központnál terrorellenes egységek vannak. „Nagyon éberek vagyunk és készen állunk minden eshetőségre" – mondta Bill de Blasio, New York város polgármestere újságíróknak.

New York városában és környékén, valamint New Jerseyben megerősítették valamennyi repülőtér védelmét, a New York-i vasútállomásoknál szintén megerősített biztonsági intézkedések vannak érvényben, csakúgy, mint a New Yorkból New Jersey felé vezető vasútvonalaknál.
A szövetségi fővárosban, Washingtonban a rendőrök mellett titkosügynököket vezényeltek az utcákra, a Fehér Háznál, a minisztériumoknál, a metróállomásoknál és a legsűrűbben lakott és látogatott negyedekben máris érzékelhetően több a rendőr és a terrorelhárító különleges egység katonája.

A washingtoni rendőrség vezetője, Cathy Lanier arra kérte a helyi lakosságot, hogy amint valami gyanúsat érzékelnek, vagy gyanúsan viselkedő személyt látnak, azonnal jelentsék a rendőrségnek. Hasonló biztonsági intézkedéseket vezettek be Los Angelesben. Mindhárom nagyvárosban nemcsak a nemzetközi járatokat fogadó repülőtereken szigorították a biztonsági intézkedéseket, hanem a kizárólag belföldi légiközlekedést bonyolító légikikötőkben is.

A New York-i rendőrség szóvivője, Stephen Davis azt nyilatkozta, hogy szorosan együttműködnek brüsszeli kollégáikkal, állandó és folyamatos a kapcsolat, s egyelőre nem érkezett jelzés, hogy New Yorkot terrorveszély fenyegetné. Los Angeles légikikötője rendőrségének szóvivőnője, Alicia Hernandez riportereknek arról beszélt, hogy bár konkrét terrorfenyegetésről nincs értesülésük, de nagyon komolyan veszik a Brüsszelben történteket.


* * *



17:54

A brüsszeli merényletek a nyílt és demokratikus társadalom elleni támadások voltak – jelentették ki az uniós tagállamok állam- és kormányfői, valamint az uniós intézmények vezetői közösen kiadott nyilatkozatukban kedden.
Az uniós intézmények, valamint a tagállamok – köztük Magyarország – vezetői nyilatkozatban fejezték ki együttérzésüket az áldozatok hozzátartozóival és ítélték el a kedden reggel Brüsszelben, két helyszínen elkövetett robbantásos merényletet, amelyben a legutóbb megerősített információk szerint 34-en meghaltak és több mint 230-an megsebesültek.

* * *



17:31

A detonáció hatásának növelése érdekében a merénylők szögekkel töltötték meg legalább az egyik robbanószerkezetet a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren – jelentette a VTM belga közszolgálati televízió.
A csatorna a leuveni Gasthuisberg kórház egyik orvosával készített interjút, aki elmondta, hogy az intézményben tizenegy embert kezelnek súlyos sebesülésekkel, többen válságos állapotban vannak. Mint mondta, a repülő szögek és üvegszilánkok komoly sebeket okoztak az érintetteknek.

Sajtóhírek szerint a helyenként rommá zúzott repülőtéren egy harmadik, fel nem robbant pokolgépet is találtak, amelyet a tűzszerészek később felrobbantottak.
A Zaventem repülőtér szerdán is zárva marad a terrorfenyegetettség miatt – közölte Arnaud Feist, a légikikötőt működtető vállalat igazgatója.


* * *



17:25

Megállítottak és átkutatnak egy Brüsszelből érkezett vonatot a holland Schiphol nemzetközi repülőtérre való megérkezése előtt – közölte Twitter-üzenetében a holland rendőrség kedden.
Szemtanúk beszámolói szerint Európa egyik legnagyobb repülőtere előtt egy megállóval, Hoofddorp állomáson a holland rendőrség biztonsági okokból megállította a Brüsszelből érkező vonatot. A szerelvényt és utasait, valamint azok csomagjait átvizsgálják.
Az állomást teljesen kiürítették, környékét lezárták mindaddig, amíg a vizsgálat be nem fejeződik – áll az üzenetben.

A rendőrség további információt nem adott az intézkedés okairól, annak részleteiről, így arról sem tettek említést, hogy bárkit előállítottak volna.

* * *

1596010806

17:10

A belga szövetségi ügyészség kérése ellenére a sajtóban fényképeket tettek közzé kedden délután három gyanúsítottról. A felvételeket a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér biztonsági kamerái rögzítették.
A gyanú szerint a három férfi hajtotta végre a kettős robbantást a légikikötőben, amelynek következtében tizennégyen meghaltak és kilencvenhatan megsebesültek.
A sötét hajú fiatalemberek a felvételek tanúsága szerint jól megrakott csomagszállító kocsikat toltak maguk előtt.
A gyanúsítottak kiléte egyelőre ismeretlen.
A belga szövetségi ügyészség korábban arra kérte a történtekről tudósító médiumok munkatársait, hogy a nyomozás érdekében ne hozzák nyilvánosságra a fényképeket, azok azonban kiszivárogtak a közösségi oldalakon – közölte a VTM televíziós csatorna.


* * *



17:07

Egységes európai „paktumot" sürgetett a biztonság és a védelem érdekében Matteo Renzi olasz miniszterelnök keddi római sajtótájékoztatóján, amelyet az olasz nemzetbiztonsági tanács ülése után tartott.
Az olasz kormányfő hangsúlyozta, hogy a terrorizmus „fenyegetése globális, a gyilkosok azonban helyiek", vagyis az európai városok peremein nőttek fel és itt bújnak meg. Matteo Renzi úgy fogalmazott, Európának többet kell tennie, de hirtelen és haragos reakciók helyett hosszú távú biztonsági és védelmi „struktúrát" kell létrehozni.


* * *



17:02

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a párizsi, az isztambuli, a San Bernardinó-i, a keddi brüsszeli merényletek és az Izrael ellen naponta ismétlődő támadások egyazon támadásnak a részei, „amely mindannyiunk elpusztítását célozza, s ami ellen közösen kell küzdenünk" – jelentette a jeruzsálemi közszolgálati rádió kedden.

Szavaival az izraeli kormányfő kapcsolatot teremtett a brüsszeli merényletsorozat és az Izrael ellen fél éve tartó legújabb palesztin erőszakhullám között az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Tanács (AIPAC) konferenciájára küldött keddi videoüzenetében.
Netanjahu az izraeli médiában is ismertetett beszédében elítélte a terrorakciót, részvétét fejezte ki a brüsszeli áldozatok családtagjainak, és kijelentette, hogy a terroristáknak nem voltak orvosolatlan sérelmeik, hanem „teljes pusztulásunkat akarják". „Legalapvetőbb követelésük, hogy eltűnjünk"- közölte Netanjahu – „de ez nem fog megtörténni" – tette hozzá.
„A terrorizmus elleni harchoz politikai egységre és erkölcsi tisztaságra van szükség" – hangsúlyozta, majd a palesztin kérdésről és Iránról beszélt az amerikai lobbisták, politikusok és politikai akciócsoportok lazán kapcsolódó Izrael-barát lobbiszervezetének éves konferenciáján.

Előzőleg Jiszráel Kac közlekedési és hírszerzési miniszter ítélte el a brüsszeli merényleteket. Szerinte a szélsőséges iszlám egész világra kiterjedő terrortámadása zajlik, s a belgiumi robbantások ismét bebizonyították, hogy a terror nem tesz különbséget országok és határok szerint, hanem a nyugati kultúra felszámolása és a szélsőséges iszlám hatalomra juttatása a célja.

A brüsszeli robbantások után Ajman Ode, a közös arab lista parlamenti frakciójának vezetője az Iszlám Állam terrorszervezetének elutasítására szólított fel. „Az arab világnak ki kell vetnie magából és le kell győznie az Iszlám Államot, hogy a béke és a demokrácia győzelmére vezesse a térség népeit" – írta Twitter-üzenetében az izraeli arab politikus.


* * *



16:52

A terroristák az európai értékeket vették célba – jelentette ki Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára a Brüsszelben elkövetett merényleteket követően tartott sajtótájékoztatóján kedden.
Hozzátette: a terrorizmus ellen folytatott küzdelemben egységesnek kell maradnia az emberi jogokon és a jogállamiságon nyugvó Európának.
Első számú célként a radikalizmus megelőzését kell szorgalmazni, amely leginkább az oktatáson keresztül valósulhat meg a befogadó társadalmakban – tette hozzá.

Daniel Mitov bolgár külügyminiszter, az Európa Tanács miniszteri bizottságának elnöke nyilatkozatában együttérzését fejezte ki a belga néppel és az ország vezetőivel.
Kijelentette: a brüsszeli merényletek a demokrácia ellen elkövetett támadások voltak, hasonlóan azokhoz, amelyek a közelmúltban az Európa Tanács más tagországait sújtották.
Továbbra is határozott elszántságra van szükség a terrorizmus minden formája elleni küzdelemben a kontinenst egyesítő értékek és elvek teljes tiszteletben tartása mellett – tette hozzá.

Az Európa Tanács az emberi jogok érvényesülését és a demokratikus intézményrendszer működését felügyelő, strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet, melynek Magyarország is tagja.


* * *



16:48

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet jelentkezett kedden a brüsszeli terrorcselekmények végrehajtójaként – jelentette a terrorista szervezethez közelálló Aamák hírügynökség.


* * *



16:43

Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek kedden Belgiumban, miután délelőtt két helyszínen is terrortámadást hajtottak végre Brüsszelben.
„Minden nemzeti zászlót félárbocra eresztenek az ország hivatalos épületein" – közölte Frédéric Cauderlier, a belga kormányfő szóvivője.
A miniszterelnöki hivatal épületén már megtörtént a zászló levonása.

Peter Mertens, a belga belügyi válságközpont vezetője eközben bejelentette, hogy bár a „veszély még mindig valós és komoly", a lakosok ismét elhagyhatják az otthonaikat.
Az illetékes elmondta, hogy a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér kedden még zárva marad.


* * *



16:20

Részvétét nyilvánította Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke a keddi brüsszeli robbantásos merényletek áldozatainak és családtagjainak.
A bíboros a szervezet honlapján angol, olasz, francia és német nyelven megjelent közleményében fejezte ki együttérzését.
„A szenvedés óráiban felhívok mindenkit arra, hogy ne engedje eluralkodni magán a félelmet, és imádkozzon a békéért Európában, a Közel-Keleten és szerte a világban" – írta Erdő Péter.

* * *
1596010806

16:10

Két vasútállomást újranyitnak Brüsszelben helyi idő szerint délután 4 órakor, a központi pályaudvar azonban továbbra is zárva marad – jelentette be a rendőrség kedden, miután reggel három helyszínen is terrortámadást hajtottak végre a belga fővárosban.
A La Libre Belgique című helyi újság értesülései szerint fokozott biztonsági óvintézkedések közepette nyitják meg a déli és az északi pályaudvart a hatóságok.
A két vasútállomásra ötszáz katonát vezényeltek – közölte honlapján a francia nyelvű napilap.

Belgiumban korábban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget az eddigi információk szerint harmincnégy halálos áldozatot követelő támadások miatt. A hatóságok délelőtt teljesen leállították a tömegközlekedési hálózatot és lezárták az összes metróállomást és a vasútállomásokat is.


* * *



16:01

Több légitársaság, így a magyar hátterű Wizz Air, a Ryanair és a Lufthansa-csoport is ingyenes átfoglalást vagy jegytörlést biztosít a Brüsszelbe utazóknak.
A Wizz Air tájékoztatása szerint azok, akik kedden utaznának Charleroi-ra, visszakaphatják a jegy árát, amennyiben lemondják az utazást, akik pedig átfoglalják a jegyüket, ingyen tehetik ezt meg. Az intézkedés egyelőre a keddi járatokra érvényes.
A légicég korábban közleményben arra kérte Brüsszelbe tartó vagy onnan induló utasait, hogy öt órával a járat indulása előtt jelenjenek meg a belga repülőtéren.

A Lufthansa az MTI megkeresésére azt közölte, hogy 25 brüsszeli járatát törölte a csoport, amelybe a Brussels Airlines is beletartozik. Akiknek március 22. és 28. között volt foglalása a Lufthansa, az Austrian, a Swiss, az Eurowings vagy a Brussels Airlines valamelyik brüsszeli gépére, azoknak egy átfoglalás vagy visszamondás ingyenes.
A társaság közölte továbbá, hogy kedden az összes Zaventembe tartó járatát törölte, ami közel 2 ezer utas érintett.

Ingyenessé tette a törlést, illetve módosítást a Ryanair is. A cégnél, azok, akiknek nem keddre szól a jegyük, csak telefonon keresztül tudják átfoglaltatni jegyüket. Arról a légitársaság nem adott tájékoztatást, hogy mely további napokra érvényes az ingyenes törlés és dátummódosítás.
Budapest és Brüsszel között közvetlenül a Brussels Airlines, a Wizz Air és a Ryanair közlekedik, a légitársaságok naponta menetrendtől függően 5-6 járatot indítanak Budapestről.

1596010806


* * *


15:58

A szíriai kormány határozottan elítélte kedden a brüsszeli merényleteket, de a Nyugat elhibázott politikájára, és a terroristákkal vállalt szolidaritására vezette vissza őket.
A SANA hivatalos hírügynökségnek egy meg nem nevezett külügyminisztériumi tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy a támadások „az elhibázott politika és a terrorizmussal való szolidaritás elkerülhetetlen következményei". A tisztségviselő szerint „egyesek politikai érdekektől vezényelve mérsékelt (lázadóknak) neveznek terrorcsoportokat".

Damaszkusz a szíriai polgárháborúban a kormányerők ellen harcoló minden fegyveres csoportot terrorszervezetnek minősít, miközben nyugati kormányok számos lázadócsoportot mérsékeltnek tartanak.
„Szíria, amely öt éve harcol a takfíri terror ellen, újból arra szólítja fel a nemzetközi közösséget, hogy erőit egyesítve szálljon szembe a terrorizmus jelentette veszéllyel". (A takfír a muzulmánok hitehagyottá és a
vérontások legitim célpontjává nyilvánítása.)

* * *


15:56

Tájékoztatták Barack Obama amerikai elnököt a keddi brüsszeli robbantásokról, az amerikai hatóságok kapcsolatban állnak a belga kollégáikkal – közölte a Fehér Ház.
Amerikai tisztviselők elmondták, hogy az Egyesült Államok katonai és igazságügyi vezetői is tudnak a történtekről, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) pedig együttműködik belga hatóságokkal és más amerikai ügynökségekkel.

Ted Cruz republikánus elnökjelölt-aspiráns a terrortámadásra reagálva Facebook-oldalán részvétét nyilvánította Brüsszel lakosainak. A szenátor úgy vélte, hogy a robbantások nem különálló incidensek, hanem radikális iszlamista terroristák koordinált támadásairól van szó. Cruz kijelentette, hogy a radikális iszlám háborúban áll azokkal, akik nem fogadják el szélsőséges nézeteit. Azt mondta, hogy ha novemberben elnöknek választják meg, legyőzi a radikális iszlámot.

Az elnökjelöltségért szintén küzdő John Kasich ohiói kormányzó ugyancsak részvétét fejezte ki közleményében. Hangsúlyozta, hogy csakúgy, mint minden amerikai, ő is émelyeg a vérontástól, amit a robbantások okoztak Brüsszelben. Leszögezte, hogy az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek újból el kell kötelezniük magukat a terrortámadások célpontjává vált demokratikus értékek mellett, amelyek politikai rendszerük alapját képezik.

Donald Trump üzletember a tőle megszokott stílussal reagált a brüsszeli történtekre. „Emlékeznek, milyen szép és biztonságos volt Brüsszel?" – tette fel a kérdést Twitter-bejegyzésében az aspiráns, hozzátéve, hogy többé már nem az, és az Egyesült Államoknak ébernek és dörzsöltnek kell lennie.


* * *



15:44

A brit hatóságok növelik a kikötők, repülőterek, metróállomások és nemzetközi pályaudvarok rendőri védelmét – mondta kedden a brit miniszterelnök.
David Cameron, aki előzőleg a kormány rendkívüli események idején összehívott tanácskozó csoportjának (COBRA) értekezletén elnökölt, az ülés után a BBC televíziónak kijelentette: a brüsszeli terrortámadás megtörténhetett volna akár Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban vagy máshol Európában is, ezért az európai országoknak össze kell tartaniuk annak érdekében, hogy „az életformánkra támadó terroristák" soha ne győzhessenek.

Cameron kijelentette: a COBRA értekezletének célja annak biztosítása volt, hogy a brit szolgálatok mindent megtegyenek Nagy-Britannia biztonságának fokozásáért, és ezt szolgálja a rendőri jelenlét erősítése a kikötőkben, repülőtereken, metróállomásokon és a nemzetközi pályaudvarokon.
Hozzátette: Nagy-Britanniában is „igencsak valós" a terrorfenyegetettség, a brit hatóságok folyamatosan vizsgálják a beérkező információkat, és ha közvetlen terrortámadási veszélyről érkezne értesülés, akkor megemelnék a készültségi szintet.
Nagy-Britanniában 2014 augusztusa óta a második legmagasabb szintű terrorkészültség van hatályban. E készültségi szint a hivatalos meghatározás szerint „súlyos" terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint „jelentős valószínűséggel" lehet számítani terrortámadási kísérletre.

A legmagasabb készültségi szint a „kritikus", amelyet akkor rendelnek el, ha a biztonsági szolgálatok küszöbönálló terrortámadás veszélyéről kapnak konkrét információt.
Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának parancsnoka azonban nem sokkal Cameron nyilatkozata előtt hangsúlyozta: a rendőri jelenlét megerősítésértől hozott döntés olyan óvintézkedés, amely a lakosság megnyugtatására szolgál, és nem kapcsolódik semmilyen konkrét elhárítási vagy hírszerzési értesüléshez.

* * *

1596010806

15:40

A keddi brüsszeli robbantásokat követően Ausztriában is fokozták a biztonsági intézkedéseket, az államfő pedig „mélységesen" elítélte a több tucat halálos áldozatot követelő merényleteket.
Heinz Fischer úgy fogalmazott, nem szabad, hogy a terrorizmus és a támadások senkit sem téríthetnek le a demokratikus útról.
Christoph Schönborn, Bécs érseke megfontoltságra és elszántságra intett a „gonosz elleni küzdelemben", és azt mondta, hogy nem győzhet a gyűlölet.

Az osztrák alkotmányvédelmi és terror-elhárítási hivatal (BVT) vezetője az osztrák közszolgálati rádióban (Ö1) úgy fogalmazott, hogy a szélsőséges iszlamizmus miatt magas a terrorfenyegetettség. Peter Gridling szerint a teljes biztonság csupán illúzió, a hatóságok pedig nagy kihívás előtt állnak, hogy időben felismerjék a veszélyt. Számos európai polgár csatlakozott már az iszlám államhoz, ezért nem aludhatunk nyugodtan – mondta.
Közölte, hogy a tavaly novemberi párizsi terrortámadások megszervezésével és lebonyolításával vádolt Salah Abdeslam, akit a napokban fogtak el Brüsszelben, az ősszel kétszer is megfordult Ausztriában. Gridling tájékoztatása szerint az osztrák hatóságok a protokollnak megfelelően jártak el, és értesítették erről a belga hatóságokat, azonban nem terrorizmus gyanúja, hanem kisebb bűncselekmény miatt. A hivatal vezetője hangsúlyozta: Abdeslam nem toborzott híveket Ausztriában.

Ausztriában a keddi brüsszeli robbantásokat követően megerősítették az általános biztonsági intézkedéseket a köztereken, tömegközlekedési csomópontoknál, a reptereken, pályaudvarokon, a nemzetközi szervezetek székhelyeinél. A belügyminisztérium szóvivője szerint a fokozott biztonsági intézkedés nem lesz kihatással a lakosok mindennapjaira.
Délután a bécsi Hofburg, a parlament és a fontosabb állami épületek osztrák zászlaját félárbocra engedték.
Az ausztriai Iszlám Hitközség is elítélte a robbantásokat, és reményét fejezte ki, hogy a politikusok és a véleményformálók részt vesznek a szíriai háború kérdésének megoldásában.

* * *



15:38

Tovább nőtt a kedd reggeli brüsszeli terrortámadások áldozatainak száma: a legfrissebb hírek szerint 34 ember meghalt, több mint kétszázan pedig megsebesültek a belga fővárosban végrehajtott robbantásokban.
Yvan Mayeur brüsszeli polgármester arról számolt be, hogy az uniós intézmények közelében lévő brüsszeli metróállomáson történt robbantás legalább húsz halálos áldozatot követelt, százhatan pedig megsebesültek.
A belga főváros tűzoltóságának szóvivője pedig azt közölte, hogy a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren elkövetett merényletben tizennégyen meghaltak és kilencvenhatan megsebesültek.

A polgármester tájékoztatása szerint a helyzet rendkívül kaotikus a Maelbeek metróállomásnál. Mint mondta, jelenleg is folyik az áldozatok azonosítása.
Korábban huszonhat halottról és közel száznegyven sebesültről számoltak be a hatóságok.


* * *



15:30

Nagy erőkkel folyik a nyomozás a brüsszeli merényletek elkövetőinek előkerítésére, de a hatóságok attól tartanak, hogy további elkövetők tevékenykedhetnek a fővárosban – közölte Didier Reynders belga külügyminiszter az RTBF közszolgálati tévécsatornának adott nyilatkozatában kedden.
Leszögezte: a nyomozás folyamatban van és annak minden részlete a rendőrségre tartozik. A hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy azonosítsák az elkövetőket és felderítsék azok segítői csoportjait.

Frédéric Van Leeuw belga szövetségi ügyész korábban tett nyilatkozatában arra kérte a rendőrök munkáját követő médiumok képviselőit, hogy a nagy erejű nyomozások sikere érdekében azonnal hagyjanak fel a helyszíni közvetítésekkel, és ne szolgáltassanak ki olyan információkat, amelyeket a lehetséges vagy a szökésben lévő elkövetők is használni tudnak.

A belga hatóságok arról mindeddig nem tettek jelentést, hogy ki állhat a támadások hátterében. Az Iszlám Állam dzsihadista csoport hívei a közösségi hálókon ünnepelték a brüsszeli robbantásokat.
A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson történt kedd reggeli robbantásoknak a legfrissebb közlések szerint 26 halálos áldozata és számos sebesültje van.

* * *

1596010807

15:13

A rendőrséget erősíti, annak munkáját segíti a teljes készültségbe helyezett Terrorelhárítási Központ (TEK) – közölte a szervezet főigazgatója az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.
Hajdu János elmondta, hogy a Magyarország területére ideiglenesen kihirdetett kettes terrorfokozat miatt a TEK-esek fokozottan vannak jelen azokon a közterületeken, amelyeket a rendőrség eddig is védett, így a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a pályaudvarokon és a belvárosban. A TEK a stratégiai csomópontokat is őrzi a jövőben, így például a paksi atomerőművet – tette hozzá.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy ezek az intézkedések addig tartanak, amíg meg nem tudják, hogy fenyegeti-e Magyarországot terrorveszély.
Hajdu János elmondta, hogy a TEK nem vizsgálja át az utasok csomagjait a repülőtéren, mert ez nem feladata, erre külön személyzet van. A TEK a repülőtérhez vezető utat blokkolja fizikailag, tűzszerészeti feladatokat lát el, valamint az utasok beszállításánál végez egy rendkívüli ellenőrzést.
Hozzátette, hogy talán még ennél is fontosabb a TEK-nek az a tevékenysége, amely nem látható: a hírszerzési és a titkosszolgálati szervek kimondottan a magyar vonatkozású információkat gyűjtik a terrorveszély lehetséges forrásairól, és soron kívül egyeztetnek ezekről a TEK-kel.


* * *



15:09

Legalább húsz ember meghalt, százhatan pedig megsebesültek az uniós intézmények közelében lévő brüsszeli metróállomáson történt kedd reggeli robbantásban – közölte Yvan Mayeur, a belga főváros polgármestere.
A politikus tájékoztatása szerint a helyzet rendkívül kaotikus a Maelbeek metróállomásnál. Mint mondta, jelenleg is folyik az áldozatok azonosítása.
Korábban tizenöt halottról és ötvenöt sebesültről számoltak be a hatóságok.


* * *



15:06

Elítélte „az oly sok szenvedést okozó vad erőszakot" Ferenc pápa a keddi brüsszeli robbantásokat követően a Jozef De Keselnek, Malines-Brüsszel érsekének küldött részvétüzenetében.
A Vatikán honlapján közölt francia nyelvű üzenetet Ferenc pápa nevében Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár küldte a belga főváros érsekének.
A katolikus egyházfő imájával megemlékezett a terrorista támadások áldozatairól, és együttérzését fejezte ki a halottak családtagjainak.

Giacinto Berloco brüsszeli apostoli nuncius a TV2000 olasz katolikus televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott, a támadók „tragédiát teremtő" helyszíneket választottak, hogy minél több áldozatot szedjenek.
A terrorista támadások elkövetőiről szólva hozzátette: „Nehéz ezeknek az embereknek a fejével gondolkodni. Gyakran magukat kiközösítettnek érző személyekről van szó, vagy olyanokról, akiknek az együttélésről nagyon más az elképzelésük, mint nekünk".


* * *



14:58

Egy belső kamera vette fel, ahogy a bomba felrobban a brüsszeli Maelbeek állomásnál.

Az Ön böngészője nem jeleníti meg a beágyazott
tartalmat…



* * *



14:47

Egyiptomi sajtóértesülések szerint az Iszlám Állam (IÁ) vállalta magára a terrorcselekmény elkövetését. Az IÁ hívei a világhálón ünnepelnek. A hírt a dzsihadisták közkedvelt médiaterjesztő felülete is közzétette – állítja az RT egyiptomi információkra hivatkozva, melyeket a kurd média jelentései is megerősítettek.
Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet hívei a közösségi hálókon ünnepelték kedden a brüsszeli robbantásokat; a milícia maga nem adott ki közleményt a támadásokkal kapcsolatban.

„Úgy látszik, az Iszlám Államban (harcoló) testvéreink elhagyták Moszult és Rakkát, és áttették a fővárost Brüsszelbe" – áll egy arab nyelvű Twitter-üzenetben.
„A minap elfogták (a párizsi támadások fő szervezőjének számító) Salah Abdeslamot, ma meg már meg is bosszulták őt a társai. Az Iszlám Állam üzenete az ellenségeinek egyértelmű: nem hagyunk békén titeket!" – írta a milícia egy másik támogatója.

A brüsszeli merényletek kapcsán egy szimpatizáns azt írta: „Ha a hitetlenek muzulmánokat bombáznak, azt terrorellenes harcnak hívjátok, de ha az Iszlám Állam hitetleneket öl meg, arra azt mondjátok: terrorcselekmény."

A belga hatóságok időközben terrorcselekménynek minősítették a Brüsszelben történteket, arról azonban mindeddig nem tettek jelentést, hogy ki állhat a támadások hátterében. A robbantásokat még egyetlen szervezet sem vállalta magára.

* * *

1596010807

14:32

Kiürítik a belgiumi Tihange-ban található atomerőművet – jelentette a VTM flamand nyelvű belga közszolgálati televízió kedden.
A helyi sajtó hírei szerint a kedd reggel Brüsszelben elkövetett merényleteket követően azonnal fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a belga nukleáris létesítményeknél.
Egyes hírek szerint terrorveszély miatt teljesen lezárták Belgium határait.

A belváros felett helikopterek köröznek, a tömegközlekedési hálózatot teljesen leállították, és lezárták a vasútállomásokat is. A telefonvonalak nem működnek Brüsszelben.
Charles Michel kormányfő közölte, hogy megerősítik a katonai jelenlétet a belga főváros utcáin. Mint mondta, a kormány számára az állampolgárok biztonsága a legfontosabb.

* * *

14:31

Egy fel nem robbant pokolgépet és egy Kalasnyikov típusú gépkarabélyt is találtak a rendőrök a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, ahol kedd reggel két robbantás is történt – jelentette a VRT nevű helyi közszolgálati televízió.
A csatorna tájékoztatása szerint a robbanóövet hatástalanítani fogják a tűzszerészek.
A hatóságok találtak egy gyanús csomagot a Brüsszeli Egyetemen is, jelenleg azt is vizsgálják.
A VRT emellett arról is beszámolt, hogy kiürítették a Tihange település közelében található atomerőművet. Korábbi hírek szerint fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a nukleáris létesítményeknél.

* * *


14:29

Támogatásáról és szolidaritásáról biztosította a belga kormányt a kedd reggel Brüsszelben elkövetett merényleteket követően Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.
Közölte, hogy törölte valamennyi keddi és szerdai programját, a parlament dolgozói pedig szerdán távmunkában végzik feladataikat.
A tájékoztatás szerint fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be azonnali hatállyal az uniós parlamentben és valamennyi hozzá tartozó intézmény épületeiben.

Miután a belga hatóságok a legmagasabb, négyes riasztási fokozatra emelték az ország terrorfenyegettségi szintjét, Martin Schulz bejelentette, hogy az Európai Parlament védelmét is az annak megfelelő fokozatúra emelik.
Az Európai Parlament központi épülete sem található messze a Maelbeek metróállomástól, ahol kedden – a repülőtéri terrortámadást követően – robbantásos merényletet követtek el, amelynek hivatalos közlések szerint 15, friss sajtóinformációk szerint 20 halálos áldozata és 55 sebesültje volt.

* * *

1596010808

14:27

Magyarországon a reggeli brüsszeli események elemzését és értékelését követően kettes, magas terrorfokozatot léptettek érvénybe – közölte az MTI-vel a Belügyminisztérium.
A tárca közleménye szerint Pintér Sándor utasította a Terrorelhárítási Központot, hogy a készültségi szintjét növelje meg, valamint a rendőrséget arra, hogy Magyarország nemzetközi repülőterein és a fővárosi metróállomásokon emelt szintű szolgálatot lásson el.

Pintér Sándor belügyminiszter kedden a Parlamentben elmondta: a brüsszeli robbantások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes fokozatát. Ennek megfelelően járőröket és páncélozott gépjárműveket vezényelnek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Parlament előtti Kossuth téren a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megjelennek. Kérdésre elmondta: a kettes a második legmagasabb fokozatú terrorkészültség.
Eddig a négyfokozatú skálán a hármas szint volt érvényben.

A belügyminiszter hozzátette: a kormányfő addig rendelte el ideiglenesen a kettes fokozatot, amíg nem tisztázódik, hogy mi történt pontosan Brüsszelben, és mi várható Európa más országaiban.
Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülésére érkezve korábban Papp Károly országos rendőrfőkapitány is beszámolt arról, hogy a brüsszeli robbantások nyomán fokozott ellenőrzést rendeltek el a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a metróállomások területén.

A rendőrfőkapitány azt mondta: az utasok szabadságát nem korlátozzák, de a rendőri jelenlétet és az ellenőrzést megerősítik. Arra a kérdésre, hogy ez a pályaudvarokra is kiterjed-e, Papp Károly azt mondta, ott már korábban megerősítették a rendőri biztosítást. Hozzátette: a társszervekkel folyamatosan egyeztetnek, s ennek függvényében döntenek a további intézkedésekről.


* * *



14:12

Nem érte váratlanul a belga hatóságokat a keddi brüsszeli merényletsorozat, számítottak arra, hogy bosszú követi Salah Abdeslam letartóztatását – írta a Der Tagesspiegel című német lap a hírportálján német biztonsági körökre hivatkozva. Az újság egy másik, még a brüsszeli támadások előtt készült jelentésében azt írta, hogy Abdeslam Németországban is tervezhetett terrortámadást.
A tavaly novemberi párizsi merényletek legfőbb gyanúsítottjaként számon tartott francia állampolgár múlt pénteki letartóztatása után belga illetékesek jelezték, hogy a terroristák újabb támadásokkal válaszolhatnak – tájékoztatták német források a Der Tagesspiegelt.

Hozzátették, hogy a keddi kettős merényletet valószínűleg Salah Abdeslam cinkosai követték el.
Értékelésük szerint a németországi terrorfenyegetettség egyelőre nem változik a Brüsszelben történtek hatására.
Németországban évek óta nagy a terrorveszély, de a hatóságok szerint elméleti fenyegetettségről van szó, vagyis ugyan bármikor történhet terrortámadás, de nincsenek konkrét merénylet előkészítésére utaló adatok.

A Der Tagesspiegel keddi nyomtatott számában egy magas beosztású német biztonsági szakértőre hivatkozva azt írta, hogy Salah Abdeslam a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet egy olyan hálózatának vezetői közé tartozik, amelyet „kifejezetten" arra hoztak létre, hogy Németországban is elkövessen merényleteket.
A nyugat-európai támadások végrehajtására szervezett hálózat nagyjából 30 emberből állt, és három csoportot alkotott. Az első csoport több tagja meghalt az IÁ fővárosaként számon tartott szíriai Rakkában egy amerikai légitámadásban. A második csoport vagy annak egy része követte el a párizsi támadásokat tavaly novemberben. Az egyelőre nem ismert, hogy kik tartoznak a harmadik csoportba – mondta a berlini lap forrása.

Hozzátette, hogy németországi merényletek elkövetésének szándékára utalhat Salah Abdeslam tavaly októberi titokzatos utazása a Baden-Württemberg tartományi Ulmba, ahonnan elszállított három férfit a város egyik menedékkérőket befogadó otthonából.
Az ügyről csak annyit tudni, hogy Salah Abdeslam leadta a Belgiumban bérelt autót, amellyel Ulmban járt. Meglehet, hogy a három férfi részt vett a november 13-án elkövetett párizsi támadásokban, de az is lehet, hogy megbízatásuk egy másik országban tervezett támadás végrehajtásáról szól. A szóba jöhető országok Belgium és Németország – mondta a Der Tagesspiegel forrása.

* * *

1596010808

13:57

Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke szerint napnál világosabban kiderült: fokozza a terrorveszélyt az a folyamat, hogy illegális bevándorlók ellenőrizetlenül, tömegével áramlanak be az Európai Unió területére.
Kósa Lajos kedden a bizottság zárt ülése után újságíróknak azt mondta: az ülésén szó esett a brüsszeli robbantásokról, amelyeknek két magyar sérültje is van. Ők magyar kormányalkalmazottak, akik Brüsszelben dolgoznak – tájékoztatott.

Pintér Sándor belügyminiszter arról számolt be, hogy a terrorkészültséget átmenetileg kettes fokozatra emeli, amíg nem derülnek ki további adatok a brüsszeli terrortámadásról.
Az intézkedés a metró és a nemzetközi repülőterek védelmét erősíti meg, ami érinti a ferihegyi, a debreceni és a sármelléki repteret – tette hozzá Kósa Lajos, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a budapesti mellett a debreceni reptérnek van jelentős, havi 20-30 ezer fős nemzetközi forgalma.

Kérdésre válaszolva azt mondta: Magyarországon tömegrendezvények korlátozására nem kell készülni, arról pedig csak néhány nap elteltével lehet nyilatkozni, hogy a brüsszeli merényleteknek van-e olyan „leágazása", amely más európai nagyvárosok elleni támadást valószínűsíthet.
„Kiderült az, most már napnál világosabban (…) , hogy az a folyamat, hogy illegális bevándorlók, ellenőrizetlenül, regisztrálatlanul, tömegével áramlanak be az Európai Unió területére a világ száz-egynéhány országából, az fokozza a terrorveszélyt – ami most már meg is valósult többedik esetben -, rontja az európai emberek biztonságát, az európai életminőséget, veszélyezteti azt a mindennapi átlagéletet, amelyet az európai polgárok szeretnének élni" – összegzett a politikus.

Kósa Lajos elmondta azt is, hogy az ülésen a belügyminiszter beszámolt az egész országra kihirdetett, bevándorlás okozta válsághelyzet indokairól is, és az ülésen meghallgatott nemzetbiztonsági és hírszerzési adatok alapján világos, hogy nem fog csökkenni a déli határainkra nehezedő nyomás, illetve a határsértők aktivitása.
Hozzátette: a szomszédos országok szerveivel történt konzultációk és hírszerzési adatok szerint azt sem lehet kizárni, hogy megindul egy romániai útvonal is. Ismertetése szerint a válsághelyzettel kapcsolatban a bizottság tárgyal több közbeszerzés alóli felmentést, ami ahhoz szükséges, hogy ha kell, két héten belül a román-magyar határszakasznál biztonsági határzárat valósítsanak meg.

Kósa Lajos az ülésen elhangzottakról beszámolva elmondta azt is: idén ötezer megkeresés érkezett európai uniós országokból, hogy Magyarországra szeretnének telepíteni bevándorlókat, arra hivatkozva, hogy van magyar regisztrációjuk. Ugyanakkor továbbra is az az álláspont, hogy őket tovább kell küldeni Görögországba, hiszen nem Magyarország területén léptek be az Európai Unióba – jelentette ki.


* * *



13:38

Törökország elítéli a Brüsszelben történt robbantásos merényleteket – mondta Ahmet Davutoglu török miniszterelnök kedden Ankarában.
Davutoglu részvétét fejezte ki Belgium kormánynak és az áldozatok családjainak.
A miniszterelnök arra emlékeztetett, hogy múlt pénteken az Európai Unió és Törökország közötti migrációs csúcstalálkozó kapcsán a török küldöttséggel a belga fővárosban járt.
Hangsúlyozta: a terrorizmus globális problémává vált.

Törökországban nagy a feszültség, miután az elmúlt hónapokban több robbantásos merényletet is elkövettek az ország nagyvárosaiban.
Múlt szombaton egy öngyilkos merénylő támadást hajtott végre Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, a város európai részében található Függetlenség sugárúton (Istiklal Caddesi). A tettes négy ember életét oltotta ki, köztük három izraeli állampolgárét. A robbantásban 36-an sebesültek meg. Az elkövető a belügyminisztérium szerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettel állt kapcsolatban.

Az incidenst megelőző hetekben Ankarában is követtek el merényleteket. Mindkettőért az illegális Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik fiókszervezete vállalta a felelősséget. Február közepén katonákat szállító autóbuszok mellett robbantottak a merénylők, 29 ember halálát okozva. Múlt vasárnap egy zsúfolt autóbusz ellen követtek el robbantást a török főváros legforgalmasabb utcájában, akkor a két támadóval együtt 38 ember vesztette életét.
Azelőtt januárban Isztambul egy turisták által szintén gyakran látogatott részében, a Sultanahmet téren robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő. A robbantásban tíz ember meghalt – mind német állampolgárok -, tizenheten pedig megsebesültek. A támadásért Törökország az IÁ-t tette felelőssé.

* * *

13:31

A román csendőrség megerősítette a repülőterek és nagykövetségek védelmét kedden a brüsszeli terrortámadások után, de a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egyelőre az ötfokozatú skála második, „elővigyázatos" szintjén tartja a terrorveszély miatti riasztást.
„Európát érte terrortámadás, ez egy gyászos nap a civilizált világ számára" – állapította meg Klaus Iohannis államfő. A román elnök elítélte az erőszakos cselekményeket, együttérzéséről biztosította Belgiumot, és az ottani hatóságoknak felajánlotta Románia segítségét.

Dacian Ciolos román kormányfő szerint az eddigi információik szerint Romániát nem fenyegeti közvetlen veszély, és nincs román a brüsszeli támadás halálos áldozatai vagy sebesültjei között. Elmondta: a bukaresti hatóságok teljes szolidaritásukról biztosították a brüsszeli kormányt és az Európai Unió intézményeit, a Brüsszelben élő vagy ideiglenesen ott tartózkodó román állampolgárok számára pedig felajánlották a román nagykövetségen, illetve a bukaresti külügyminisztériumban alakult válságstáb segítségét.

A román Tarom légitársaság törölte öt keddi és szerdai brüsszeli járatát, de az ezekre váltott jegyeket elfogadják az Amszterdamba, Párizsba, Frankfurtba, Münchenbe vagy Londonba induló járatokon. A Tarom kedd reggeli brüsszeli járatát Amszterdamba irányították.

* * *



1596010808

13:22

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet hívei a közösségi hálókon ünnepelték kedden a brüsszeli robbantásokat; a milícia maga nem adott ki közleményt a támadásokkal kapcsolatban.
„Úgy látszik, az Iszlám Államban (harcoló) testvéreink elhagyták Moszult és Rakkát, és áttették a fővárost Brüsszelbe" – áll egy arab nyelvű Twitter-üzenetben.

„A minap elfogták (a párizsi támadások fő szervezőjének számító) Salah Abdeslamot, ma meg már meg is bosszulták őt a társai. Az Iszlám Állam üzenete az ellenségeinek egyértelmű: nem hagyunk békén titeket!" – írta a milícia egy másik támogatója.
A brüsszeli merényletek kapcsán egy szimpatizáns azt írta: „Ha a hitetlenek muzulmánokat bombáznak, azt terrorellenes harcnak hívjátok, de ha az Iszlám Állam hitetleneket öl meg, arra azt mondjátok: terrorcselekmény."

A belga hatóságok időközben terrorcselekménynek minősítették a Brüsszelben történteket, arról azonban mindeddig nem tettek jelentést, hogy ki állhat a támadások hátterében. A robbantásokat még egyetlen szervezet sem vállalta magára.

* * *


13:12

„Megtörtént, amitől tartottunk, sötét nap ez Belgium számára" – jelentette ki sajtótájékoztatóján Charles Michel belga kormányfő a kedd reggeli brüsszeli terrortámadásokra utalva.
A miniszterelnök elítélte a „gyáva és erőszakos, válogatás nélküli" támadásokat, és arról számolt be, tisztában vannak vele, hogy „sok a halott, és sokan megsebesültek" a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomásnál elkövetett három robbantásban. A kormányfő elmondta, hogy a sebesülteket kórházba szállították.
„A merénylők egész Európa ellen támadást intéztek" – mondta a kormányfő, és leszögezte, hogy a tragédia ellenére higgadtságra és szolidaritásra van szükség.

Charles Michel közölte, hogy megerősítik a katonai jelenlétet a belga főváros utcáin. Mint mondta, a kormány számára az állampolgárok biztonsága a legfontosabb.
Korábbi hírek szerint 225 katonával erősítették meg Brüsszel védelmét.
A helyi sajtó hírei szerint fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a nukleáris létesítményeknél is.

Egyes hírek szerint terrorveszély miatt teljesen lezárták Belgium határait. A belváros felett helikopterek köröznek, a tömegközlekedési hálózatot teljesen leállították, és lezárták a vasútállomásokat is. A telefonvonalak nem működnek Brüsszelben.
Jan Jambon belga belügyminiszter délelőtt bejelentette, hogy az országban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget.
Frédéric Van Leeuw, a belga szövetségi ügyészség vezetője mindhárom brüsszeli robbantást terrortámadásnak minősítette, és elmondta, hogy az egyik repülőtéri detonációt nagy valószínűséggel öngyilkos merénylő okozta.

Az uniós állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke élesen elítélte a brüsszeli terrortámadásokat és őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Donald Tusk közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy megrendítették a számos ártatlan ember életét követelő robbantások.
Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője sajtótájékoztatóján kijelentette: ez egy rendkívül szomorú nap Európa számára.
A legfrissebb hivatalos közlések szerint huszonhat halálos áldozatot követeltek a két helyszínen elkövetett robbantások, 136 ember pedig megsebesült.

* * *

1596010808

13:08

A terrorizmus nem győzheti le a demokráciát és a szabadságot – közölte Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a brüsszeli robbantásokat követően kiadott nyilatkozatában kedden.
A főtitkár gyáva, „közös értékeink és nyitott társadalmuk" elleni támadásként értékelte a kedd reggel elkövetett merényleteket. Hozzátette: együtt érez az áldozatok hozzátartozóival, és kiáll a nehézségekkel küzdő Belgium mellett.


* * *

13:06

A spanyol belügyminisztérium rendkívüli ülést hívott össze kedd délutánra, hogy értékelje, kell-e emelni az ország terrorvédelmi készültségén – mondta el Mariano Rajoy, ügyvezető spanyol miniszterelnök a TVE közszolgálati televízió délelőtti műsorában telefonon nyilatkozva. Amikor a terror lesújt, lesújt mindannyiunkra" – fogalmazott a kormányfő, kifejezve Spanyolország szolidaritását és részvétét Belgium iránt a reggel végrehajtott brüsszeli robbantásos támadások miatt, amelyekben az eddig ismerté vált hivatalos adatok szerint 15 ember vesztette életét. A spanyol kormány eddigi információi szerint a halálos és sebesült áldozatok között nincsenek spanyolok – tette hozzá.

Spanyolországban a jelenleg érvényes terrorvédelmi készültségi szintnél már csak egy magasabb fokozat létezik, vagyis a nemzetbiztonsági és rendőrségi szakemberek részvételével zajló délutáni ülésen arról döntenek, hogy indokolt-e a legmagasabb készültségi szintet aktivizálni a dél-európai országban. A spanyol kormány tavaly júniusban emelt utoljára a védelmi fokozaton, amikor Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban ugyanazon a napon követtek el támadásokat.
A brüsszeli robbantásokkal kapcsolatban José Manuel García-Margallo spanyol külügyminiszter a Cadena Cope nevű rádióadó reggeli műsorában az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezetet tette felelőssé a történtekért, noha ezt a belga hatóságok nem erősítették meg, és még egyetlen szervezet sem jelentkezett elkövetőként. „Egyfajta terroristarák terjed az egész világon" – fogalmazott a spanyol diplomácia vezetője.

A spanyol politikai pártok vezetői mind elítélték a történteket, és együttérzésüket fejezték ki a belga nép felé. „Megdöbbentett bennünket a támadás Európa fővárosában, Brüsszelben. Szolidaritásunk és támogatásunk Belgiumnak, intézményeiknek és a belga népnek" – írta Twitter-üzenetében a spanyol királyi pár.


* * *


1596010808

13:03

A terror minden formáját vissza kell utasítani, küzdeni kell ellene, a terroristákkal szemben fel kell lépni – jelentette ki a miniszterelnök kedden Tatabányán, más témában tartott sajtótájékoztatóján a reggeli brüsszeli robbantásokról szólva.
Orbán Viktor szerint a történtek tanulsága, hogy erősíteni kell az európai együttműködést a belbiztonsági szervek között.

A kormányfő megerősítette, hogy eddig két magyar sérültről tudni. Egyikükről tudható, hogy a sérülései nem súlyosak, de kórházba került.
A miniszterelnök az áldozatok hozzátartozóinak az egész ország nevében részvétét nyilvánította.
Azt is megismételte – mint azt Pintér Sándor belügyminiszter délelőtt bejelentette -, hogy a Brüsszelben történtek miatt ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes, magas fokozatát.  A Terrorelhárítási Központ teljes állománya is készültségben van.
„Ezek elővigyázatosságból meghozott intézkedések, amikor helyreáll a kommunikáció Brüsszellel, és minden információ megbízhatóvá válik, akkor tudunk dönteni arról, hogy fenn kell-e tartani az ideiglenes kettes fokozatú terrorkészültséget" – fogalmazott Orbán Viktor.

A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson történt kedd reggeli robbantásoknak a legfrissebb közlések szerint 26 halálos áldozata és számos sebesültje van.

(Forrás: szöveg – MTI; képek – MTI, kormany.hu, Twitter, Flightradar, AP, AFP, GettyImages, nato.int)