Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brutális buldózer katonáknak

Szöveg: Háború Művészete |  2008. június 6. 8:16

Új eszközhöz jutottak hozzá az aknamentesítők, amely hatékony és gyors segítséget nyújt munkájukhoz, így az áldozatok száma is lényegesen csökkenthető. A szóban forgó jármű – amit Minewolf névre kereszteltek – lényegében egy 26 tonnás páncélozott buldózer, ami vágószerkezetének köszönhetően nagyobb fák kivágására is képes.

Különösen azokon a régebben lerakott aknamezőkön vethető be hatékonyan, ahol az évtizedek során dús növényzet alakult ki.

A Minewolf hossza több mint 7 méter és távirányítással is működtethető. A felszerelésektől függően ára körülbelül 1 millió dollár, naponta pedig 15000-30000 négyzetméternyi terület „megtisztítására" képes.

A járművet jelenleg Afganisztánban, Bosznia-Hercegovinában, Szerbiában, Horvátországban, Jordániában és Szudánban használják és debütálása óta több mint 15 millió négyzetméternyi területet aknamentesítették vele.

A Minewolf-ot – amire a tapasztalatok alapján igen nagy a kereslet – egy svájci-német cég gyártja, ami II. világháborús tapasztalatok alapján fejlesztette ki a járművet.