Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Búcsú a fegyverektől

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. augusztus 15. 16:17

1849 nyara meghatározó időszaknak bizonyult a magyar szabadságharc szempontjából. Július folyamán Görgei Artúr tábornok az ország északi részén folytatott bátor hadjáratával megakadályozta az osztrák császári, illetve a velük szövetséges orosz cári erők egyesülését, megteremtve ezzel annak lehetőségét, hogy a délen csoportosuló honvédseregnek csak Haynau katonáival kelljen szembenéznie. A végül mindent eldöntő összecsapásra 175 éve, 1849. augusztus 9-én, Temesvárnál került sor.

Magyar_Honvéd_magazin_2024_augusztus_borító

A Vág folyó térségben, Perednél elszenvedett vereség (1849. június 20–21.) után a kormány elrendelte a honvédsereg Szeged környéki összpontosítását. E lépést elsősorban nem a hadszíntéri kudarcok motiválták, sokkal inkább az, hogy az orosz csapatok a főváros felé közeledtek, míg nyugat felől a Julius Haynau táborszernagy vezette osztrák főerők veszélyeztették Pest-Budát.

A szegedi összpontosítás elrendelése egyet jelentett Felső-Magyarország, a Dunántúl és a Duna-Tisza köze feladásával, ráadásul a döntést a fővezéri és a hadügyminiszteri posztot egyidejűleg betöltő Görgei Artúr tábornok távollétében hozták meg. A remek stratéga ezekben a napokban Komáromnál harcolt a Győr elfoglalása után kelet felé nyomuló császári alakulatokkal, és Herkálypuszta közelében súlyosan megsebesült, midőn épp egy nagy lovasrohammal készült csapást mérni az ellenségre.

Vezércsere, félreértésből

Mindezek tetejébe Kossuth Lajos kormányzó a fővezérségtől is megfosztotta tábornokát. Történt ugyanis, hogy a kormány a komáromi ütközetet megelőzően egy delegáció útján felszólította Görgeit, hogy az utasításnak megfelelően vonuljon csapataival Szegedre. A parancsnok ugyanakkor – még a küldöttség beérkezése előtt – készített egy terjedelmes elemzést. Ebben vitriolos tollal kifejtette, hogy a szegedi összpontosítás terve elhibázott, s azt a hadsereg nem akceptálja. A küldöttség távozása után írt levelében ugyanakkor már úgy fogalmazott: bár továbbra sem ért egyet a kormány elképzelésével, a nemzet hű katonájaként teljesíti a parancsot.

További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 16-án, pénteken megjelenő számában!