Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Búcsút intenek az olaszok az amerikaiaknak?

Szöveg: JETfly |  2008. október 21. 8:15

Bár korábban élénken érdeklődtek az új amerikai ötödik generációs harci gép, a Lockheed Martin által gyártott F-35 Lightning II (Joint Strike Fighter) iránt, most mégis úgy tűnik, hogy az olaszok kihátrálnak a programból.

Legalábbis erre utal az a tény, hogy nem csatlakoznak a gépet majdan rendszeresíteni kívánó országok által létrehozott előzetes tesztelő és kiértékelő programhoz. Az OTE (Initial Operational Test and Evaluation) program lényege az, hogy a gépet még a megvásárlása előtt tesztelhetik és értékelhetik a résztvevők, így az egyedi igényeik érvényesítése is lehetséges még a végszerelés előtt. Ráadásul így értékes technológiai információkhoz juthatnak és a saját kiegészítők fejlesztésével is jobban haladhatnak. A programnak azonban jelentős költségei is vannak, ráadásul az olaszok különböző okok miatt egyáltalán nem is biztos, hogy rendszeresíteni akarják az F-35 Lightning II típust.

Az egyik ilyen ok, hogy gyártói szinten érdekeltek a már szolgálatban álló Eurofighter Typhoon harci repülőgép programban, másrészt az amerikai gép várható költségei is elriaszthatják a döntéshozókat. A mindenhová begyűrűző pénzügyi válság érzékenyen érintheti a védelmi szektort is, a költséges beszerzések elhalasztása vagy törlése sem kizárt. Ezen tények fényében tehát egyáltalán nem meglepő fordulat, hogy Olaszország szépen lassan kivonul a programból.

Jelenleg egyébként csak Nagy-Britannia és Hollandia csatlakozott az OTE programhoz, bár számos másik ország is érdeklődik a JSF iránt. Ami biztos, hogy Izrael meg kívánja vásárolni az új amerikai gépet, a többi országban azonban még minden kétséges.

Az ez év végén várható norvég vadászrepülőgép tender sem az F-35-ösnek kedvez, legalábbis a helyi ipari lobbi inkább a továbbfejlesztett svéd gyártmányú JAS-39 Gripen típust favorizálja.

CímkékGripenKAIA