Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A lőtérrel ismerkedett a köztársasági elnök

Szöveg: Illyés Edit |  2008. október 21. 9:20

Sólyom László köztársasági elnök október 20-án a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár hajdúhadházi lő- és gyakorlóterén tett látogatást, melynek keretében megtekintette a Geszteréd, Hajdúhadház és Hajdúsámson települések közigazgatási határát érintő Liget-legelőt is.

A látogatás célja az volt, hogy a köztársasági elnök megismerje a terület védett természeti értékeit, élőhelyeit, fajait, melyek alapján a Liget-legelőt európai közösségi jelentőségű, Natura 2000 területnek jelöli a Magyar Köztársaság.

A Liget-legelő a Nyírség legnagyobb megmaradt, összefüggő, természetközeli jellegű gyepterülete ahol a homoki gyepek és erdősztyepp jelleget mutató erdők máig fennmaradt élőhely-fragmentumainak megőrzése a cél. A honvédelmi használat jelentősen hozzájárult a természeti értékek fennmaradásához, és a cél az, hogy hosszú távon is biztosítható legyen a természetvédelem és a honvédelem együttélése a megmaradt természeti értékekben gazdag területeken.

A párbeszéd megindítását nagyban segítette a Honvédelmi Minisztérium Infrastrukturális Ügynöksége által a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságtól megrendelt Natura 2000 természetmegőrzési fenntartási terv elkészítése, melynek célja a honvédelmi használat és a természeti értékek megőrzését biztosító területhasználat szabályozása. A terv készítése kapcsán sor került a közösségi jelentőségű élőhelyek és fajok felmérésére is.

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár a területet elsősorban harcászati és kiképzési célokra használja – például lövészetre, szakharcászatra, vezetési és harcjárművezetési gyakorlatra.
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal közösen az a célunk, hogy a Liget-legelő a továbbiakban is megőrizze a védett természeti értékeket, és a jövőben meg akarjuk óvni ezt a környezetet a szennyezéstől és a pusztulástól. A természeti értékek hosszú távú megőrzése csak a honvédség és a természetvédelem szoros együttműködésével biztosítható, amelynek lényeges eleme egymás álláspontjának és igényeinek a megismerése, illetve elfogadása.

A javuló párbeszéd keretein belül a területileg illetékes természetvédelmi őr számára nyújtott lehetőségek, és a 2007-ben megindult tárgyalások egy hosszú távú együttműködés kezdetét jelentik, ami a rendeltetésszerű katonai használat mellett biztosíthatja az értékes élőhelyek és fajok fennmaradását, akár természetvédelmi helyzetük javítását is.

1595880991
1595880991