Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tiszta ivóvizet biztosítanak a magyar katonák

Szöveg: Smidróczki Róbert |  2008. október 21. 9:39

Egy koszovói szerb közösség vízellátási gondjait oldja meg az a nemrégiben befejezett ivóvízkút, amelynek átadóünnepségére október 18-án került sor. Az elektromos szivattyúval ellátott kút segítségével jut el az ivóvíz a magasabban fekvő Grabac település háztartásaihoz.

Koszovó egész területén kiemelt problémaként jelentkezik a megfelelő minőségű ivóvízellátás biztosítása, különösképpen igaz ez a szerb településeken. Az MH KFOR Zászlóalj felelősségi körzetében lévő Grabac szerb enklávé régóta küzd ezzel a problémával. A magyar zászlóalj az olasz CIMIC által elkezdett projektet vett át, és fejezett be véglegesen.

– Az olaszok az év elején megépítették a kutat, amely alaprendeltetését tekintve megfelelő volt. Mivel azonban ez a kút a településtől távol, egy völgyben helyezkedik el, ezért fontos, hogy garantáljuk a biztonságát. Így a magyar zászlóalj műszaki raja a már kész kút köré épített kerítést megerősítette, zárhatóvá tette, illetve lefedte a kutat – tudtuk meg Szabó Csaba főhadnagytól a MH KFOR Zászlóalj CIMIC részlegének vezetőjétől.

Az átadóünnepségen részt vett Mórucz László alezredes, az MH KFOR Zászlóalj parancsnoka, Radonja Magic, Grabac falu elöljárója, illetve az MH KFOR Zászlóalj második váltásának kulcsbeosztású személyei, akik a múlt héten érkeztek meg Pec-be, hogy elsőkézből szerezzenek tapasztalatokat a zászlóalj működésével kapcsolatban.

Az ünnepséggel párhuzamosan a zászlóalj műszaki raja már a következő CIMIC projekten dolgozott.

– A műszaki csapat a szerb-albán vegyes lakosságú Vidanje település szerb általános iskolája előtt forgalomlassító berendezés, magyarán fekvőrendőr telepítését végzi. A hét folyamán további településeken is sor kerül majd hasonló jellegű munkálatok kivitelezésére. Reményeink szerint ennek köszönhetően csökkenni fog a balesetek száma az iskolák környékén – árulta el Szabó főhadnagy.

Fotó: A szerző felvételei