Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Buda Eliberata - hálaadó szentmise a Mátyás-templomban

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Shuttertock fotó és archív |  2022. augusztus 30. 9:58

Katonai tiszteletadással egybekötött hálaadó szentmisével emlékeznek meg Buda várának 336 esztendővel ezelőtti visszafoglalásáról szeptember 2-án, pénteken, a Budavári Nagyboldogasszony Plébániatemplomban, azaz a Mátyás-templomban.

szenmise 01

Dr. Alácsi Ervin János alezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke a honvedelem.hu kérdésére felidézte, a Szent Liga 1684. március 5-én jött létre XI. Ince pápa kezdeményezésére azzal céllal, hogy végleg kiűzze a törököket Európából. A hadműveletek részeként az összeurópai keresztény hadseregek két és fél hónapig tartó ostrom után 1686. szeptember 2-án, foglalták vissza Budát - Buda Eliberata - a 145 évig tartó oszmán megszállás alól. „Ennek az emlékét a budai polgárok megőrizték, Ince pápa szobra közvetlenül ott van a Mátyás templom mellett, de megemlíthetjük még a várba elsők között betörő Boldog Aviánói Márk kapucinus szerzetest, akinek a nevéhez fűződik a budai kapucinus templom megalapítása” – tette hozzá.

matyas templom

Ez egy fényében, jelentőségében is megemelkedett rendezvény lesz, amelyet minden évben szeretnénk megrendezni - mondta Alácsi Ervin alezredes, aki hozzáfűzte azt is, a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség elöljárói mellett azoknak a főúri családoknak a leszármazottai is meghívást kaptak, akiknek felmenői részt vettek a 336 évvel ezelőtti eseményekben.

A hálaadó szentmise időpontja és helyszíne: 2022. szeptember 2-a, péntek, 18 óra, Mátyás-templom