Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Budavár visszavételének 173. évfordulójára emlékeztek Pákozdon

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2022. május 21. 14:10

A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely (KEMPP) obeliszkjénél tartottak néma koszorúzást és hajtottak fejet Buda várának 1849. május 21-i visszafoglalására - vagyis a magyar honvédelem napjára - emlékezve a Honvédelmi Minisztérium, a Székesfehérváron települő alakulatok, valamint a honvédelem ügyét szolgáló civil szervezetek képviselői.

_CSL9536a_1

A jelenlévőket Oláh László, a KEMPP szakmai igazgatója, programszervezője köszöntötte dr. Görög István nyugállományú ezredes, a létesítmény ügyvezetője nevében. A szakmai igazgató beszédében emlékeztetett: a pákozdi csata helyszíne azért bír különös jelentőséggel a várvisszavétel szempontjából, mivel, ha pár hónappal korábban, 1848.szeptember 29-én nem tudta volna itt megmutatni erejét az akkortájt formálódó magyar haderő, valószínűleg Buda várának visszafoglalására sem keríthettek volna sort.

_CSL9526_1

A megemlékezésen – mások mellett - részt vett Győri Péter Pál ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Életpálya Menedzsment Főosztály osztályvezetője; Beluzsár Tamás, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Társadalmi Kapcsolatok és Életpálya Fejlesztési Főnökség főnöke, Miklovich János ezredes, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj parancsnoka, Koronczai Tibor alezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnokhelyettese, valamint Németh Andor alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) 3. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka. Pákozd község nevében Kardos Ádám polgármester Oláh László programigazgatóval közösen helyezett el koszorút a Mészeg-hegyi obeliszknél, illetve a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület részéről Berdó Gábor Károly nyugállományú százados is jelen volt a katonai tiszteletadáson.

A helyszínen - Ruff Tamás őrnagy vezényletével - Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar működött közre.