Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bűnösnek vallotta magát az Iszlám Állam női zászlóaljának vezetője

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. június 8. 19:28

Bűnösnek vallotta magát június 7-én, kedden az amerikai Virginia állambeli Alexandria városának szövetségi büntetőbíróságán Allison Fluke-Ekren abban, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik nőkből álló zászlóalját vezette.

A 42 éves nőt külföldi terrorszervezetnek nyújtott anyagi támogatással vádolják, amely az Egyesült Államokban maximum 20 év börtönnel sújtható bűncselekménynek számít. A vádak szerint a kansasi Fluke-Ekren a szíriai Rakkában, az Iszlám Állam egykori szíriai fellegvárában vezetett nőkből és fiatal lányokból álló egységet, melynek tagjait - egyebek mellett - automata fegyverek, gránátok és robbanómellények kezelésére is kiképezte.

Raj Parekh illetékes ügyész szerint a Fluke-Ekren által kiképzett több mint száz nő közül egyesek jelezték, hogy fel kívánnak szólalni az ítélethirdetéskor „a nekik okozott, életre szóló trauma és fájdalom miatt”. Az ügyészség szerint a nőkből álló, Hatiba Nuszajbah néven ismert alakulat 2017-ben alakult meg azzal a céllal, hogy az Iszlám Állam női tagjait kiképezzék arra, hogyan védekezzenek a terrorszervezet ellenségeivel szemben.

Fluke-Ekren 2019 tavaszáig volt az Iszlám Állammal, ezt követően kicsempészték a szélsőségesek uralma alatt lévő térségekből. Az amerikai nő azt vallotta, hogy tavaly nyáron a helyi rendőrségen igyekezett feladni magát, mert el akarta hagyni Szíriát, de csak két héttel később vették őrizetbe az otthonában, majd pedig börtönbe került.