Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bush együttműködést ajánlott

Szöveg: FH/honvedelem.hu |  2007. november 6. 10:13

Stratégiai partnerének és Amerika szoros szövetségesének nevezte Törökországot George Bush, mikor fogadta Törökország elnökét. A találkozón Bush együttműkösését is felajánlotta a kurd lázadók elleni harcban.

Katonai és titkosszolgálati együttműködés ajánlott fel a lázadó kurdok elleni harcban Törökországnak az Amerikai Egyesült Államok elnöke, mikor Recep Tayyip Erdogan hivatalos látogatáson járt nála.

George Bush bejelentette, hogy amerikai-török-iraki háromoldalú együttműködést kezdeményez, melynek keretében a Kurd Munkáspárttal (PKK) kapcsolatos titkosszolgálati jelentéseket megosztják egymással. Az amerikai elnök megígérte továbbá, hogy elvágják a szervezet anyagi forrásainak útját, és akadályozzák vezetőik mozgását.

A Kurd Munkáspárt  immár 23 éve küzd Kurdisztán függetlenségéért, ám szervezetüket az amerikaiak terroristszervezetként tartják számon. Ennek ellenére az Egyesült Államok ellenzi az egyoldalú török támadást, holott Törökország már 100 ezer katonát vezényelt a határ menti térségeibe.