Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összekötő kapocs a világ legveszélyesebb országában

Szöveg: Varga Erika |  2007. november 6. 9:33

A Mission Team Részleg az egyik legösszetettebb feladatot végrehajtó csoport az MH Tartományi Újjáépítési Csoportban. A Mission Teamek az összekötő kapocs a kontingens és Baghlan tartomány járásai között. Munkájukat három részes sorozat keretében mutatjuk be.

A Mission Team Részleg 3 csoportból áll. A csoportok Baghlan tartományban napi járőr feladatokat hajtanak végre.

A Mission Team 1. csoportjához a tartomány északi és nyugati része Baghlan, Baghlan-I-Jadid, Dahana-I-Ghori, Dushi, Tala Wa Barfak járások tartoznak. A csoportok a járőr feladatok végrehajtása érdekében kiegészülnek még a különböző biztosító és támogató erőkkel.

1595871115
A csoport a járőr feladat során információt gyűjt a tartományon belüli járások helyzetéről, a lehetséges projectekről, a futó projectek nyomon követéséről, a helyiek támogatásához szükséges különböző anyagok (iskolaszerek, sportszerek, ruházati anyagok, élelmiszerek, újságok és egyéb segélyek) kiszállítása a tartományokba, valamint a területek meghatározó személyeivel találkozókon való részvétel, illetve azok megszervezése a PRT parancsnok részére.

Ez sem volt másképpen, amikor is elkísérhettem őket egy járőrútjukra Dushi járásba. Az indulást megelőző nap a feladatban résztvevő állomány részére ismertetésre került az útvonal, valamint, hogy milyen feladatokat fogunk végrehajtani. Első utunk a helyi járásvezetőhöz vezetett, aki elmondta, hogy milyen fejlesztéseket terveznek a jövőben, milyen problémákkal találkozott, mire lenne a helyi embereknek szüksége.

A következő állomás a helyi iskola volt, ahol az iskolaigazgató, valamint a tanárokkal történt „kívánságok" egyeztetése után a tanulók részére különböző irodaszerek, füzetek, tollak kerültek kiosztásra. Az utolsó helyszín a rendőrfőnöki iroda volt, aki tájékoztatta a csoportot a biztonsági helyzetről.

Csordás Illés őrnagy nemcsak az 1. Mission Team parancsnoka, de mind a három Mission Teamért felel, ami több plusz feladatot is ró rá, hiszen meg kell terveznie és koordinálnia a különféle mozgásokat, melyik csoport hová menjen.

„Felelős vagyok a sikeres munkáért, de elsősorban a rám bízott teljes állományért is, ami nagyon jó csapatmunkát követel meg mindenkitől egyaránt. A helyismeretünk révén minden területet mi ismerünk a legjobban. Mindenhol jelen vagyunk, amely egy állandó jelenlét érzését jelentheti a helyiekben. Mivel mindenki ismer minket, ez által nő az elfogadottságunk és nőhet a bizalom a PRT, valamint a Nemzetközi Erők segítő szándéka iránt."

– mondta el az őrnagy.

Enyedi Tibor főhadnagy, az 1. Mission Team parancsnok-helyettese kiemelte, hogy mennyire fontos, hogy minden helyi vezetővel (kormányzók, rendőrfőnökök, vallási vezetők, idősek tanácsa, iskola- és egyéb intézmények vezetői) jó kapcsolatuk legyen, hiszen így kialakul ki egy bizonyos fokú bizalom, ami elengedhetetlen, hogy minden fontos információt begyűjthessenek, amely a kontingens sikeres és eredményes munkájához nélkülözhetetlen