Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bush önmagát dicsőítette

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. december 18. 8:46

A Pennsylvania állambeli Carlisle-ban működő katonai főiskolán Bush hangsúlyozta: a New York és Washington elleni 7 évvel ezelőtti merényletek után átszervezte a kormányzatot, hogy az ilyen fenyegetéseket kezelni lehessen.

Bush főleg az iraki háború miatt az egyik legnépszerűtlenebb elnökként távozik hivatalából január 20-án. Õ viszont saját működésének biztonsági érdemeit hangsúlyozza országjáró körútján, azaz még az elnöki pozícióból igyekszik befolyásolni örökségének megítélését.

Ezúttal azt mondta: őszinte és egészséges vitát lehet folytatni az ő döntéseiről, de kétség sem férhet az elnöksége alatt elért biztonsági eredményekhez; “itthon nagy számú terrorista támadást előztünk meg".

Utalt rá: kormánya megakadályozta, hogy pokolgépes merényletet hajtsanak végre a New York-i John F. Kennedy nemzetközi repülőtér ellen az üzemanyag-tartályok felrobbantásával, megelőztek egy vérengzést, amelyet egy Chicago környéki üzletközpont ellen terveztek és időben felfedték, hogy Los Angeles legmagasabb felhőharcolóját is megtámadták volna.

“Sosem fogjuk megtudni, hány ember menekült meg (…) de az biztos, hogy 2001. szeptember 11. óta nem történt újabb terrortámadás amerikai földön" – emelte ki az elnök. Megjegyezte, hogy 2001 előtt Amerika még távoli fenyegetésnek tartotta a terrorizmust, és csak korlátozott megelőző intézkedések születtek.