Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

C-3PO a munkakutyák világbajnokságán

Szöveg: Gajdos Milán főhadnagy | Fotó: a szerző és archív |  2023. április 12. 7:07

Németh Balázs főtörzsőrmester, az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred robbanóanyag-kereső kutyáinak és kutyavezetőinek kiképző altisztje kijutott az IGP kutyás sport idei világbajnokságára, Romániába. A megmérettetésen C-3PO (röviden: „Szri”) nevű belga juhász kutyájával képviselik hazánkat. A főtörzsőrmesterrel a kutyakiképzés rejtélyeiről, a versenyek lélektanáról, sikerekről és lemondásról beszélgettünk.

Németh_C3PO_1

Mikor kezdtél el kutyákkal foglalkozni?

Gyerekkorom óta mindig volt kutyánk. A munkakutyák iránti érdeklődésem abból fakad, hogy kíváncsi voltam, mire taníthatók meg ezek az állatok a különböző motivációik által. Régebben nem létezett ezzel kapcsolatos magyar nyelvű szakirodalom, tizenéves koromban kezdtem menhelyekre járni, sétáltattam a kutyákat, foglalkoztam velük, így kezdődött.

Mire tanítottad őket a menhelyen?

Egyszerű gyakorlatokra: ül, fekszik, és ehhez hasonló vezényszavak alapján az adott feladatok végrehajtására. Mindezt teljesen önszorgalomból.

Ezt követően viszont katona lettél, olyan területen, aminek nem volt köze az állatokhoz. Mit csináltál pontosan miután beléptél a seregbe?

Az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezrednél kezdtem a pályafutásomat, különböző beosztásokban teljesítettem szolgálatot. Voltam mélységi felderítő, de foglalkoztam elektronikai hadviseléssel is. Egy kabuli missziós felkészítés során találkoztam először robbanóanyag-kereső kutyákkal és vezetőikkel. Ekkor tudatosodott bennem, hogy létezik ilyen képesség a Magyar Honvédség keretein belül. Felvettem a kapcsolatot a tűzszerész alakulat akkori vezénylőzászlósával és 2014 végén át is kerültem ide. Természetesen egyből belevetettem magam a robbanóanyag-kereső kutyákkal kapcsolatos feladatokba...

C3PO_3

Milyen utat jártál be addig, amíg robbanóanyag-kereső kutya kiképző vált belőled?

Először elvégeztem a tűzszerész alaptanfolyamot és a vizsgát követően kaphattam egy félig kiképzett kutyát, Egot, akivel a szolgálati és szabadidőmben is rengeteget foglalkoztam. Vele együtt léptem be ebbe a világba. Emellett igyekeztem a civil szférában is tapasztalatokat gyűjteni, szemináriumokra, továbbképzésekre jártam. Az új ismereteket pedig be lehetett építeni a robbanóanyag-kereső kutyák kiképzésével kapcsolatos eljárásokba. 2021-ben lettem a robbanóanyag-kereső kutyák és vezetőik kiképző altisztje, azóta jellemzően az állomány kiválasztásával, illetve felkészítésével foglalkozom.

A 2021-es év azért is lehet fontos az életedben, mert ekkor találtál rá Loganre a Rex Alapítvány menhelyén és az ő története kapcsán országos hírnévre tettetek szert együtt. Hogy történt ez pontosan és mi a helyzet most Logannel?

Logan egy bántalmazott, nehéz sorsú belga juhászkutya, eszméletlen jó képességekkel. A kiképzése során beigazolódtak azok a pozitív előfeltevések, amelyeket már az első találkozáskor, a menhelyen láttunk rajta. Logan egy borzasztóan kötődő, fantasztikus munkabírású példánya a fajtájának, nagyon jól viselte a környezetváltozást és eszméletlenül gyorsan tanult. Elmondható az is, hogy profin kezelte a vele kapcsolatos intenzív médiaérdeklődést. Az elmúlt évben robbanóanyag-kereső kutyás vizsgát tett és a kiképzése során fény derült arra, hogy ő egy nagyon domináns egyed, akiben olyan képességek is rejlenek, amelyeket más területen jobban lehetne használni. Erre figyelt fel a Terrorelhárítási Központ. Jelenleg náluk teljesít szolgálatot Logan, kétkomponensű kutyaként, tehát különböző bevetések alkalmával személyek elfogására és szükség esetén robbanóanyag keresésére egyaránt alkalmazható.

Korábban már elhangzott, hogy a szolgálati időn kívül is rengeteget kutyázol. Van egy sportkutyád, akit úgy hívnak, hogy „Bestseller C3PO”. Honnan kapta ezt a nevet és mit kell tudni C-3PO-ról?

Valóban úgy írjuk, hogy C-3PO, de ha ezt az angol fonetika szerint kiejtjük, akkor az úgy egy fokkal jobban hangzik. Ő tehát Sziszripio, vagy ahogy én hívom „Szri”, a civil sportkutyám, akivel a szabadidőmben foglalkozom és az IGP sportágban versenyzünk vele. A Bestseller előtag pedig a tenyészetre utal, ahonnan származik.

Mit takar pontosan az IGP sportág?

Internationale Gebrauchshunde Prüfungsordnung, vagyis a Nemzetközi Munkakutya Vizsgarend német rövidítése. A munkakutyák között azok az egyedek rendelkeznek a legmagasabb felkészültségi szinttel, akik ebben a kategóriában versenyeznek. Az IGP sport három ágazatot tartalmaz: nyomkövetés, engedelmes és őrző-védő. A versenyeink során mindhárom területen megméretjük magunkat, ágazatonként maximum száz pontot kaphatunk. A győztes pedig az, aki a legtöbb pontot szerzi összesítést követően.

Német Balázs ftörm

Hogyan történik a nyomkövetési képességek felmérése?

Egy úgynevezett nyomfektető – aki a kutya számára ismeretlen ember – meghatározott nyom alakzatot rak le, pontosan 600 lépésben az arra kijelölt területen, 90 fokos törésekkel. Ezt követően a kutya nyomkövető hámban vagy anélkül, 10 méter hosszú póráz végén követi le a nyomot a vezetőjével. A bírók figyelik az állat kedélyállapotát, magabiztosságát, a nyomszártartást, az orrhasználatot, a törések kidolgozottságát és ezek alapján pontoznak. Érdekesség, hogy az IGP sport alapítói annak idején a rendőrkutyák munkájára helyezték a hangsúlyt, ezért került be a nyomkövetés is a gyakorlatok összeállítása során.

Mire kell figyelni az engedelmes ágazatban zajló megmérettetések során?

Előre meghatározott pályamunkát kell bemutatni az adott párosnak, ami szabadon követésből, hátra fordulásból, ütemváltásokból, embercsoport megkerüléséből áll.

Vagyis amit az engedelmes rész folyamán kell bemutatni, az hasonló a különböző harcművészetek formagyakorlataihoz?

Pontosan, ez tulajdonképpen egy formagyakorlat, minden versenyzőnek ugyanazt a kűrt kell lejárni. Az embercsoport megkerülése után jönnek a pózos gyakorlatok: ültetés, fektetés, állítás. Ezután az úgynevezett apportgyakorlatok, akadályugrások, illetve mászások következnek, majd végül egy hosszú előre küldéssel zárulnak az engedelmes ágazat megmérettetései. Fontos kiemelni, hogy a bírók a kűr során végig figyelik, hogy milyen gyorsan hajtja végre az utasításokat a kutya, és az állat kedélyállapotát is pontozzák. Fontos ugyanis, hogy sem kiképzéskor, sem a versenyen nem szabad kényszert vagy erőszakot alkalmazni. Ha a kutyavezető mégis ilyen módszerekkel próbálna eredményt elérni, az ezen a szinten már egyértelműen látható és következményekkel jár. A bírók azonnal megszakítják a gyakorlatot, ha a kutya szenved.

Milyen képességeket kell szemléltetni az őrző-védő ágazatban?

Ez a leglátványosabb és legnehezebb része a versenynek, hiszen nagyon gyorsan kell váltania a kutyának a különböző ösztönállapotok között. Fontos, hogy az állat a védőkart nyugodt állapotban fogja, de emellett küzdjön és a teljes fogazatát használja. Látni kell rajta, hogy dolgozik a segéd ellen, arra törekszik, hogy megállítsa őt. Emellett vezényszóra azonnal képesnek kell lennie elereszteni a védőkart.

C-3PO ugye IGP-3-as vizsgával rendelkezik, ami a legmagasabb szintje ennek a sportnak és nemrég kijutottatok a világbajnokságra. Hogyan történt ez pontosan? Milyen utat jártatok be a vb-kvalifikációig?

Az IGP-3 besoroláson belül FMBB, vagy magyarul belga juhász kategóriában sikerült kijutnunk a hamarosan kezdődő romániai világbajnokságra. Évente egy világbajnokságot rendeznek és hazánkból azok jutnak ki, akik az adott esztendőben megrendezett három-négy nemzeti válogató verseny eredményeit összesítve a legjobb hat pontátlaggal rendelkeznek. Mi C-3PO-val HU-1-ként lépünk pályára Romániában, ami azt jelenti, hogy az elmúlt év nemzeti válogatóit figyelembe véve nekünk volt a legjobb pontátlagunk.

Németh_C3PO_verseny_3

Cikkünk megjelenésekor a világbajnokság már zajlik és április 16-áig tart. Előzetesen milyen eredményre számítasz?

Az FMBB-n, vagyis a belga juhászok világbajnokságán kétféle eredmény születik majd: lesz egy világbajnok és egy világkupa-győztes. A világkupát az a páros nyeri, aki az egy hetes rendezvényen a három ágazat összesen 300 pontjából a legmagasabbat éri el. Azonban az első húsz legjobb eredményt elérő páros az utolsó napon újra pályára lép engedelmes és őrzővédő ágazatban. Ennek megfelelően a már meglévő pontok mellé újabb száz-száz pont szerezhető. Világbajnok pedig az lesz, aki az így összesen megszerezhető 500 pontból a legtöbbet tudja begyűjteni. Ez tulajdonképpen azt is jelenti, hogy a világbajnoki döntőben résztvevő párosok nem háromszor, hanem ötször állnak a pályára, ami komoly megterhelést jelent a kutyáknak és vezetőiknek egyaránt.

Hány sportkutya vesz részt a világbajnokságon?

A pontos számot nem ismerem, de az biztos, hogy több száz versenyző páros érkezik, a világ minden tájáról.

Hogyan zajlott a felkészülésetek?

Ugyanúgy készültünk, ahogy a nemzeti válogató versenyekre, viszont kiegészült mindez sportpszichológiával és fizioterápiával.

Mit értesz sportpszichológiai foglalkozások alatt, amikor kutyás sportról beszélünk?

Ez a terület természetesen csak a kutyavezetőt érinti. Nagyon fontos elem, hiszen a mentális felkészültség elérése kiemelten szükséges ahhoz, hogy a maximumot tudjuk kihozni magunkból a versenyen. Ahhoz, hogy egy kutya világbajnoki kvalifikációs szintet érjen el, minimum négy év folyamatos közös munkára van szükség, ami nagyjából tízezer pályán töltött órát jelent. Ez komoly mentális felkészültséget igényel a kutyavezető részéről, mert nekem mindig éreznem kell azt, ha a kutyámnak segítségre van szüksége és meg kell tudnom teremteni azokat a kapaszkodókat, amelyek sikeressé teszik őt.

Miből áll a kutya fizioterápiás felkészítése?

Ez azért fontos, mert segíthet megelőzni a sérüléseket és felkészíti őt az erős fizikai megterhelésre, hiszen igénybevétele a profi sportolókéhoz hasonlítható. A fizioterápiás foglalkozások alatt alapvetően a vázizomzat erősítésén van a hangsúly, de fejlesztjük ilyenkor az egyensúly megtartásának képességét is. Emellett a táplálkozásra, vitaminokra, ízületvédő szerek alkalmazására, folyamatos mozgásra, rehabilitációra, illetve a nyújtásra is oda kell figyelni.

Milyen eredményt vársz a világbajnokságon?

Nekem C-3PO az első sportkutyám és rengeteg támogatást kaptam a felkészülés ideje alatt. Egy teljes csapat – segédekkel, segítőkkel, különböző szakemberekkel – dolgozott kőkeményen, amíg a vb-kvalifikációig eljutottunk. Elmondható, hogy a kutyám életkora ideális, jó formában vagyunk és két válogató eredménye is elég volt ahhoz, hogy kiutazzunk a világbajnokságra. Tehát ezek kedvező előjelek. Ugyanakkor komolyan befolyásolhatja a teljesítményünket az aktuális időjárás, illetve – mint minden profi sportoló esetében – a pillanatnyi forma. De hogy valami konkrét választ is adjak a kérdésre: ha a legjobb húsz páros közé tudnánk kerülni, akkor én már elégedett lennék.

 

Németh_C3PO_verseny

Kivágó Arnold 2016-ban ugyanebben a kategóriában lett világbajnok Lito nevű belga juhász kutyájával. Neki milyen szerepe volt a felkészülésetekben?

C-3PO Kivágó Arnold saját tenyésztése és abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az ő csapatával tudok edzeni. Szinte napi kapcsolatban vagyunk, segítette a felkészülést, nagyon hasznos tanácsokkal tudott ellátni, illetve ő a csapat egyik kapitánya.

Mi a jutalom és mennyiben változtathatja meg egy kutyakiképző életét, ha kutyájával világbajnok lesz?

Egyrészt óriási elismerés, másrészt hatalmas büszkeség, harmadrészt pedig kiemelt figyelem is jár a győzteseknek. Ez tényleg olyan nekünk kutyásoknak, mint egy olimpia. Rengetegen nézik a versenyeket világszerte különböző televíziócsatornákon, illetve online is. Nem az anyagi nyeremény számít, hanem inkább az, hogy az emberek kíváncsiak lesznek a világbajnokokra és felkerül a szakma világtérképére az adott kutyakiképző egy ilyen kimagasló eredménnyel. A világszintű megmérettetéseken a döntőbe kerülő legjobb húsz versenyző pontszámai általában döbbenetesen közel vannak egymáshoz és egészen nüansznyi különbségek dönthetnek el helyezéseket: például, hogy a kutyám lábujjai mennyire vannak egy vonalban a cipőm orrával. Az is elmondható, hogy a belga juhász kutyák világbajnokságán a legszigorúbb a bírálat, ezzel a fajtával szemben kimagaslóak az elvárások, hiszen mindenki tudja: az IGP sport irányadói a belga juhászok.

Katonai szolgálatod során és azon kívül is folyamatosan kutyákkal foglalkozol. Nem érezted soha, hogy ez egy kicsit sok? Előfordult, hogy azt mondtad: ha csak egy órára is, de most nem szeretnék négylábút látni, vagy ugatást hallani? Persze az alvásidőn kívül...

Kutyamentes óra igénye még sosem merült fel bennem, mert nem kötöttségként élem meg a kutyázást. A kiképzésük az, amivel igazán szeretek foglalkozni. Minél többféle kutyával dolgozhatok együtt, annál többet tanulok róluk. És ez egy olyan tudás, amit elsősorban gyakorlati úton lehet elsajátítani, szinten tartani, illetve fejleszteni. Talán sok más szakmával is hasonló a helyzet. Ha én ránézek egy festményre, színes pacákat látok, egy műértő azonban észleli az ecsetvonásokat, meg tudja határozni az alkotás korát és még számos más körülményt láthat, amit sokan mások nem. Amikor én ránézek egy kutyára, teljesen mást látok, mint egy laikus. Minél többet foglalkozom velük, annál mélyebbek lesznek az ismereteim és ez az, amire én törekszem.

Nős vagy, két kisgyermekkel. Ők hogy viselik ezt a kutyázásra fordított jelentős időmennyiséget?

Talán a time managementben vagyok a legjobb, igyekszem mindig úgy beosztani az időmet, hogy az a családomnak is megfelelő legyen. A katonai szolgálat azzal is járhat, hogy az ember adott esetben hosszabb időt tölt a család nélkül, a hobbim viszont nem mehet a családi életem rovására. Igyekszem úgy megtervezni a kutyás edzéseket, hogy akkorra essenek, amikor a gyerekek még alszanak. Ha hétvégén hajnali négy órakor indulok el C-3PO-val nyomkövetni, akkor mire hétkor a család felkel, én már hazaértem. Ez persze a pihenés rovására megy, de a siker eléréséhez áldozatokat is kell hozni.