Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

a szerző és archív

siranko_1

„Hajózni szükséges”

2021. szeptember 4. 7:19

Sirankó Ferenc önkéntes műveleti tartalékos százados több mint negyven éve teljesít szolgálatot az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kötelékében. Hatvanadik születésnapja alkalmából Szilágyi Zsolt ezredes, az alakulat parancsnoka emléktárgyat adományozott számára. Sirankó százados a jubileumi évforduló apropóján beszélt nekünk életpályájáról, hadihajós élményeiről, fontosabb mérföldkövekről.

Konczol ezds 02

2025-ben várható az „őrségváltás” Győrben

2021. június 4. 8:06

A tavaly novemberben aláírt szerződés szerint 2023-ban a világ egyik legjobb légvédelmi rakétarendszere, a norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon cégek által fejlesztett, földi telepítésű NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System) fegyverrendszer érkezik az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredhez. Hogyan készülnek a „csúcstechnika” fogadására Győrben és milyen fejlesztések nélkülözhetetlenek az első eszközök megérkezéséig? Egyebek mellett erről beszélgettünk Könczöl Ferenc ezredessel, az alakulat parancsnokával.

MH93PSVVZlj (1)

„A legjobbat reméljük, de mindig a legrosszabbra készülünk”

2020. december 3. 7:16

A koronavírus-járvány tavasszal hatalmas feladatot rótt a Magyar Honvédségre, s így a székesfehérvári székhelyű MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljra is. Nincs ez másképp ma, a járvány második hullámának ideje alatt sem. Az elmúlt időszakot meghatározó feladatokról Miklovich János ezredessel, az alakulat parancsnokával beszélgettünk.

Veszprém nyito

A légierő karmesterei

2020. november 14. 8:02

Ha röviden, tömören akarjuk megfogalmazni az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ szerepét, kimondhatjuk: az itt szolgálók nélkül egy légieszköz sem emelkedne a magasba, nem teljesítene feladatot, s végül nem is szállna le. Persze a kép ennél sokkal árnyaltabb…

MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred

„Csak még egyszer előre!”

2020. szeptember 28. 8:02

Az Önkéntes Tartalékos Rendszer (ÖTR) létrehozása a Magyar Honvédség utóbbi egy évtizedének egyik sikertörténete. Amíg 2010-ben mindössze 17 tartalékos katonája volt a haderőnek, idén augusztusban már a tízezredik önkéntes írta alá szerződését. A védelmi tartalékosok, valamint a műveleti tartalékosok mellett a területvédelmi tartalékosok és a speciális területvédelmi tartalékosok alkotják a rendszert. Utóbbi két kategória tagjai a két sajátos alakulatnál, a területvédelmi ezredeknél szolgálnak. Ezúttal Székesfehérváron, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezrednél jártunk.

1596079124

Altiszti szakmai továbbképzés a tengerentúlon

2020. május 13. 9:41

Tengerészgyalogos őrmesteri tanfolyamon vett részt az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) altisztje az Egyesült Államokban.

1596078501

Ideiglenes parancsnokváltás a Szurmay-dandárnál

2020. április 26. 7:23

Hamarosan külszolgálatra indul Baráth Ernő dandártábornok, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár dandárparancsnoka, így egy évig helyettese, Mudra József ezredes irányítja majd az alakulat munkáját.

1596071345

Tárgyalni, tárgyalni, tárgyalni…

2019. november 6. 5:08

Harminc esztendő alatt kilenc honvédelmi miniszterrel dolgoztak együtt a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete (HODOSZ) szakemberei. Varga István elnök az elmúlt időszak egyik legnagyobb fegyvertényének tartja, hogy politikai hovatartozástól függetlenül minden vezető elismerte a szervezet munkáját, és minden esetben kikérték véleményüket.

1596069888

Születésnapi jókívánságok

2019. október 10. 6:21

Emléklappal köszöntötték hetvenedik születésnapja alkalmából Tóth Sándor nyugállományú ezredest az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság munkatársai.