Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Altiszti szakmai továbbképzés a tengerentúlon

Szöveg: Gramantik Zoltán | Fotó: a szerző és archív |  2020. május 13. 9:41

Tengerészgyalogos őrmesteri tanfolyamon vett részt az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) altisztje az Egyesült Államokban.

A Magyar Honvédség minden évben lehetőséget kap rá, hogy néhány kiválasztott altisztje részt vehessen az Amerikai Egyesült Államok tengerészgyalogságának őrmesteri tanfolyamán (sergeant school). Idén – mások mellett – az MH BHD katonája,  volt az egyik szerencsés. Török Mihály törzsőrmester a közelmúltban tért haza az Egyesült Államokból.

Az öthetes elméleti tanfolyam helyszíne az észak-karolinai Camp Lejeune volt, amely a tengerészgyalogság egyik legfontosabb bázisa, itt található a Marine Corps University. Török törzsőrmester elmondta: a képzés tematikájának középpontjában a vezetői képességek fejlesztése állt, a hangsúly a problémamegoldáson, a beosztottakkal való kommunikáción és együttműködésen volt. Az oktatás nagyobb része elmélet, azonban a résztvevőknek a gyakorlatban is fel kellett dolgozniuk a hallottakat és korábbi személyes tapasztalataikat is.

A tanfolyam során fejlesztették az előadói képességeket is: a résztvevőnek egy szabadon választott témájú prezentációt kellett tartaniuk. A lehetőséget kihasználva Török Mihály törzsőrmester Magyarországot és a magyar kultúrát mutatta be társainak.

A kurzus elvégzéséhez elengedhetetlen volt a megfelelő nyelvi felkészültség. A törzsőrmester kiemelte: a tanfolyam ideje alatt gyakran az átlagember számára ismeretlen szavakat kellett használniuk. Ráadásul az akcentusok időnként komoly kihívás elé állították még az angol nyelvből felkészült résztvevőket is.

1596079124

A tananyag az amerikai tapasztalatokra és katonai hagyományokra épült, mindez azonban nem jelentett problémát a külföldi résztvevőknek. Egy másfajta gondolkodás- és szemléletmód megismerése és megértése segített a személyes- és szakmai fejlődésben – mondta a törzsőrmeser.

Az elméleti tanfolyam – melyet az amerikai haderő valamennyi őrmesterének el kell végeznie – kiegészíthető egy második, 7 hetes modullal is, mely azonban már sokkal inkább a fizikai állóképességet fejleszti, az elméleti alapozást követően. Idén – a járványügyi helyzet miatt – ezt a modult nem tartották meg.

1596079125