Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Carter: “Amerika kínozza foglyait”

2007. október 11. 10:55

Az amerikai hatóságok tényleg kínozzák a terroristagyanús foglyokat – jelentette ki Jimmy Carter volt amerikai elnök, ellentmondva George Bush hivatalban lévő elnök ezt cáfoló minapi nyilatkozatának.

A Nobel-békedíjas, demokrata párti exelnök a CNN amerikai hírtévének szerdán adott interjújában arra reagált, hogy a republikánus párti Bush múlt pénteken tagadta a kínzásokat.
Carter ezzel szemben kijelentette: nem hiszi, hanem biztosan tudja, hogy a Bush-kormányzat a kínzás eszközéhez folyamodik. “Életemben először fordult elő, hogy az Egyesült Államok elutasította az emberi jogok alapelveit" – fűzte hozzá.

A Fehér Ház előző napi cáfolata után pénteken maga George Bush elnök is tagadta azt a sajtóértesülést, hogy az amerikai hatóságok kínozzák a terroristagyanús foglyokat.

“Ez a kormány nem kínoz embereket (…) betartjuk az amerikai törvényeket és nemzetközi kötelezettségeinket" – fogalmazott az amerikai elnök újságíróknak. Bush azt nem cáfolta, hogy titkos külföldi börtönök léteznének, sőt kijelentette: “magasan képzett szakemberek kérdezik ki a szélsőségeseket és terroristákat".

Címkékjog