Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cél a béke fenntartása

High Voltage 2023: zárógyakorlaton a manőverszázad

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Füzes Judith |  2023. december 7. 14:50

„2024-ben Bosznia-Hercegovinában, az EUFOR ALTHEA többnemzeti zászlóaljstruktúrában a Magyar Honvédség manőverszázada is részt vesz. Fő céljuk a békefenntartó feladatok ellátása lesz, ami a legalapvetőbb jelenlétfenntartó járőrözéstől egészen tömegkezelési feladatok végrehajtásáig terjed” – mondta dr. Sticz László vezérőrnagy, az Európai Unió legnagyobb missziójának katonai felkészülő, első magyar parancsnoka. A vezérőrnagy az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság újdörögdi kiképzőbázisán tekintette meg a kötelékfelkészítést lezáró High Voltage 2023 gyakorlat egyik mozzanatát, december 6-án.

Bosznia-Hercegovina és a Nyugat-Balkán térség békéje alapvető fontosságú Magyarország számára, ezért hazánk a boszniai háború befejezése óta mindvégig aktív szerepet vállalt a délszláv válság kezelésében. A Magyar Honvédség részt vett a NATO békefenntartó misszióiban 1995-2004 között, azóta pedig az Európai Unió EUFOR ALTHEA békefenntartó missziójához törzstisztekkel és a Többnemzeti Zászlóaljhoz tartozó manőver századokkal, azaz az MH EUFOR Kontingenssel járul hozzá.

Jövőre Magyarország kulcsszerepbe kerül, ugyanis az Európai Unió legnagyobb katonai missziójának vezető nemzete lesz, dr. Sticz László vezérőrnagy irányításával. A szerepvállalás részeként – a századszintű MH EUFOR Kontingens mellett – a Magyar Honvédség fogja biztosítani többek között a nemzetközi misszió elsődleges orvosi ellátását, a légi kutató-mentő és légi kiürítési képességet, a helikopteres alegységet, tűzszerész csoportot kutyás járőrrel, valamint logisztikai támogató és ellátó képességet is. Emellett honi készenlétben támogatja majd a műveletet egy további manőverszázad, egy katonai rendész csoport, egy utász, tűzszerész és víztisztító képességekkel rendelkező műszaki csoport és egy vegyivédelmi csoport.

_DSC0355

„Gyakorlatilag március óta zajlik a több szintű felkészülés. Rendkívül összetett tematika mentén összeállított és végrehajtott kiképzési aktusról van szó, aminek immár egyéni szinten és ezzel párhuzamosan kötelék szinten is a végére értünk” – beszélt az elmúlt hónapok munkájáról dr. Sticz László vezérőrnagy.

Jelenleg az MH EUFOR Kontingens 27. váltása szolgál Bosznia-Hercegovinában, miközben folyik a 2024 márciusában kiutazó 28. váltás felkészítése. A következő állomány zömét a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár adja. A katonák egyéni és kötelékszintű szakfelkészítés keretében többek között lő- és vezetési gyakorlatokon, felderítő és harci életmentő kiképzésen vettek részt az utóbbi hónapokban.

A zárógyakorlat mozzanatának részeként a kiutazó állomány látványos tömegoszlató feladatot hajtott végre.

_DSC0253

„A gyakorlat során az agresszív tömeg felszólítás ellenére sem hagyta el a területet, ahol egy épületből személyeket kellett kimenteni, és ez csak úgy valósulhatott meg, ha a tömegoszlató alegység a területet megtisztította” – modellezte az eseményt Szunyogh Tibor főtörzsőrmester, az EUFOR Többnemzeti Zászlóalj magyar századának felkészülő szakaszaltisztje.

„Az MH EUFOR Kontingens 28. váltásának zárógyakorlatán nemcsak a műveleti, hanem a támogató elem is megmérettetik. Ma egy szakasznyi erő tömegoszlatást végzett, de kiképzésük során az általános békeműveleti feladatok is mind górcső alá kerültek. Járőrözés, ellenőrző-áteresztő pont, őrzésvédelmi, illetve közelbiztosítási feladatok és konvojkísérés képezték a felkészülés programját” – összegezte az állomány feladatait Nagy László őrnagy, az EUFOR Többnemzeti Zászlóalj felkészülő parancsnoka.