Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Célkeresztben a műveleti logisztika – ADLO24 gyakorlat

Szöveg: HVK Logisztikai Csoportfőnökség | Fotó: a csoportfőnökség felvétele |  2024. március 27. 13:35

Adaptive Logicians 2024 névvel valamennyi vezetési szintet magába foglaló kéthetes logisztikai törzsvezetési gyakorlatot tartott a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség, a HVK Összhaderőnemi Műveletvezető és Irányító Központ és számos honvédségi szervezet részvételével.

ADLO 24 csoportkép_HVK_LCSF_1

Az Adaptive Logicians 2024 (ADLO24) gyakorlat elsődleges célkitűzései a logisztikai jelentési rend begyakorlása és a törzsrutin erősítése.

A gyakorlat első ütemében a Logisztikai Csoportfőnökség állománya háromnapos összevont törzsfelkészítést vezetett le a gyakorlatban résztvevők részére. Szabó Tibor ezredes, csoportfőnök kihangsúlyozta a műveleti logisztikusok képzésének fontosságát, mivel a megújuló haderőben kiemelt szerep hárul a logisztikai szakállományra. Az állomány plenáris üléseken ismerhette meg a műveleti törzsmunka elméleti alapjait, majd csoportokra bontva szindikátusokban folytatták a munkát.

A gyakorlat második ütemében a kijelölt vezetési elemek már helyőrségeikben hajtják végre a feladataikat, így a megfelelő információáramlás érdekében kiemelt szerep hárul a NATO logisztikai információs rendszer, az úgynevezett LOGFAS szoftver alkalmazására valamennyi szervezetnél.

A szervezetek közötti együttműködést és a NATO közös eljárásrendek begyakorlását elősegítendő a gyakorlatba a Székesfehérváron települt Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) logisztikai főnökségének többnemzeti állományát is bevonták.