Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcászaton a leendő PzH kezelők

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Vasadi Zoltán István |  2024. március 27. 11:28

Alapkiképzésük hetedik hetében harcászati foglalkozáson vettek részt a PzH 2000 önjáró löveg leendő kezelői a tatai gyakorlótéren, március 26-án. A gyakorlat során raj és szakasz szinten hajtottak végre frontális támadásokat.

A harcászati foglalkozáson az MH Klapka György 1. Páncélosdandár kiképzőszázada először biztosító meneten vett részt, majd elfoglalták a gyakorlótéren a járőrbázisukat. Elméletben rövid idő alatt megismerték a támadás menetét, majd gyakorlatban végrehajtották azt.

„Az alapkiképzés hetedik hetében érjük el azt a képzési szintet, hogy a közkatonák képesek biztosított menetet és támadást végrehajtani. A kiképzés a terepen történő mozgásformák elsajátításával indul, majd a védelemmel, védekezéssel folytatódik, végezetül a támadást tanulják meg, ami a legösszetettebb mozzanata a harcászatnak” – válaszolt a kiképzéssel kapcsolatos kérdésünkre Lázár Zoltán hadnagy, szakaszparancsnok.

20240326_Tata_alapkiképzés_harcászati_foglalkozások_VZI (2)

Horváth Adrián közkatona elmondta, jelentkezésekor a PzH mellett motivációt adott számára az is, hogy egy összetartó közösséghez csatlakozhat. Már az alapkiképzésen megtapasztalta a csapat erejét, „folyamatosan azt érzem, hogy egyre jobbá válik a kohézió” – fogalmazott.

A kiképzőszázad számára még három hétig tart az alapkiképzés, melynek befejeztével kezdetét veszi a szakkiképzés. Ennek során mindannyian megkapják a beosztásuknak megfelelő képzést, majd tüzér bemérő, PzH 2000 irányzó, kezelő, vezető, illetve vontatókezelő, lőszeres, vontatóvezető vagy radarkezelő beosztásba sorolják őket.

Kapcsolódó cikkek
Tata_alapkiképzés_ujonc_tüzérek_KL_MSZ (0)

Töretlen elszántsággal

2024. március 13. 8:00

Tata_alapkiképzés_ujoncok_SZM_VZI (1)

Zöld füstben

2024. március 19. 18:47