Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Célravezető gyakorlat

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2011. november 26. 8:07

A közelmúltban került sor az MH 5. Bocskai István Lövészdandár zászlóalj-harccsoport parancsnoki állományának közvetlen légi támogatással kapcsolatos elméleti és gyakorlati foglalkozásaira több helyszínen, több napon keresztül.

A cél az volt, hogy a dandár lövészzászlóaljaiból kijelölt tizenkét tiszt a kiképzési foglalkozás végére rendelkezzen megfelelő elméleti háttérismerettel a közvetlen légi támogatást illetően, azaz ismerjék a légierő feladatrendszerét és a harctéri repülésirányítók alkalmazását, valamint a Vészhelyzeti Közvetlen Légi Támogatás alkalmazását. Ehhez többek között meg kellett ismerniük a légierő fő feladatait, a légi támogatás igénylési rendjét, a használt angol kifejezéseket, illetve a jelenleg alkalmazott támogató repülőgépek fő típusait és azok fegyverzetét.

A résztvevő állomány az első két napon Debrecenben elméleti felkészítésen vett részt. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, Előretolt Repülés Irányító Csoport állományából érkezett Herczeg Gábor, Aranyosi Richárd és Garamvölgyi Tibor főhadnagyok, illetve Eff Máté Pál hadnagy kiképző segítségével megismerhették például a légierő feladatrendszerét, a felszíni célok elleni műveleteket, a légi vezetési-irányítási rendszert, a merevszárnyú támogató repülőgépeket, a harci helikoptereket, az angol nyelvű rádiólevelezési kifejezéseket.
A harmadik napon a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázis gyakorlóterén gyakorlati foglalkozás volt térképpel és rádióval. A felkészítés zárásaként az egerbaktai lőtéren a résztvevők az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis közreműködésével lehetőséget kaptak az egyes eljárások együtt gyakorlására Gripen vadászrepülőgéppel.

A kiképzők véleményezése alapján a kijelölt állomány mind elméletben, mind gyakorlatban megkapta a szükséges kiképzési alapokat és ismereteket. A feladat-végrehajtásához a résztvevők hozzáállása és nyelvi felkészültsége megfelelő volt, és a szükséges eszközök is rendelkezésre álltak. A három repülési feladat során 17 célravezetést hajtottak végre, amelyek mindegyike sikeresnek értékelhető.