Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Chávez és Aszad egyetért

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 28. 15:59

Izrael és az Egyesült Államok Venezuela és Szíria közös ellenségei – jelentette ki helyi idő szerint vasárnap Hugo Chávez venezuelai elnök, amikor fogadta latin-amerikai körúton járó szíriai kollégáját, Bassár el-Aszadot. Venezuela szoros kapcsolatot épített ki Szíriával és Iránnal, Izraellel viszont megszakította tavaly diplomáciai kapcsolatát a Gázai övezet elleni hadművelet miatt.

Chávez a szíriai államfő látogatása alatt végig nagyon kemény szavakkal illette Izraelt, “népirtó" államnak nevezte azt. Izrael szövetségesét, az Egyesült Államokat pedig “jenki birodalomnak" hívta.

Aszad azóta továbbutazott Kubába, helyi idő szerint vasárnap este (közép-európai szerint hétfő hajnali 4 órakor) érkezett meg oda, és a nap folyamán találkozik vendéglátójával, Raúl Castróval.

Hivatalosan nem közölték a kubai látogatás részleteit.

A helyi sajtó Aszad szíriai útjával kapcsolatban viszont kiemelte, hogy a szíriai elnök Caracasban négy megállapodást írt alá, amelyek a szíriai-venezuelai együttműködést erősítik a tudomány, a technológia és a mezőgazdaság területén.