Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar-román-szerb katasztrófavédelmi gyakorlat kezdődött

Szöveg: Juhász László szds. |  2010. június 28. 15:07

Hétfőn második alkalommal kezdődött meg a TISZA-2010 magyar-román-szerb közös katasztrófavédelmi gyakorlat, mely idén Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél kerül végrehajtásra. Befejező mozzanatként az alegységek valós helyzetben hajtják majd végre a katasztrófavédelmi feladatokat.

A megnyitó ünnepségen a három résztvevő nemzet himnuszának elhangzása után Varga István mk. alezredes, az ezred parancsnokhelyettese köszöntötte a felsorakozott állományt. Ismertette a gyakorlat fő célkitűzéseit, feladatait, mely keretében egy szimulált katasztrófavédelmi helyzet elhárításában a kijelölt erők együtt gyakorolják a mentési, szállítási, kiürítési és helyreállítási feladatok végrehajtását. Országainkat összekötik folyóink is, így az árvízvédelem közös erőfeszítés, ezért felkészültnek kell lennünk a feladatok közös végrehalytására – mondta Varga alezredes.

Az egy hetes törzsvezetési gyakorlat befejező mozzanataként az alegységek valós helyzetben végzik majd együtt a katasztrófavédelmi feladatok végrehajtását a tiszai gyakorlótéren.
A három nemzet katonáinak közös tevékenysége során jó lehetőség nyílik a nemzetközi együttműködésre, a hazai és a nemzetközi feladatok gyakorlására is. A gyakorlat jó alapot teremt arra, hogy a katonák megismerjék egymás feladatrendszereit, technikai eszközeit. Ez egy esetleges katasztrófahelyzet bekövetkezésekor kellő módon biztosítja a közös feladatok problémamentes végrehajtását.