Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Chávez: nem épülnek iráni katonai bázisok Venezuelában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 19. 12:58

A venezuelai kormány határozottan cáfolta május 18-án, szerdán, hogy a latin-amerikai ország területén iráni bázisok létesülnének, azt állítva, hogy „ezt a sajtókacsát az amerikai imperializmus piszkos háborújának laboratóriumaiban találták ki”. A Die Welt című német lap a napokban arról adott hírt, hogy értesülései szerint Hugo Chávez venezuelai és Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök titkos megállapodást írt alá egy katonai bázis kialakításáról a Venezuela északnyugati részén fekvő Paraguaná-félszigeten, feltételezhetően azért, hogy közepes hatótávolságú rakétákkal hajtsanak végre kísérleti indításokat e támaszponton.

Elías Jaua venezuelai alelnök újságíróknak nyilatkozva szerdán arra figyelmeztetett, hogy ezzel a „kacsával" ürügyet próbálnak találni a latin-amerikai ország megtámadására. Határozottan cáfolta az alelnök, hogy a Paraguaná-félszigeten bármiféle katonai létesítménye lenne egy külföldi országnak, hangsúlyozva azt is, hogy a venezuelai alkotmány kifejezetten kizárja külföldi támaszpontok létesítését az ország területén.

Jaua emlékeztetett arra, hogy a Szaddám Huszein rendszere elleni intervenciót megelőzően ugyancsak tömegpusztító fegyverek birtoklásával vádolták Bagdadot, de később ezek a vádak is hazugságnak bizonyultak.

Címkékrakéta