Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az 53. Nemzetközi Katonai Zarándoklat

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. május 19. 13:35

Idén májusban 53. alkalommal kerül sor a Lourdes-i Nemzetközi Katonai Zarándoklatra, amelyen magyar katonák 1991 óta vesznek részt a HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus Szolgálati Ága szervezésében. A zarándoklatot egyébként – rendszeresen – 1958 óta rendezik meg, de a hagyomány még 1947-ben kezdődött, amikor a második világháborúban harcolt francia és német katonák Lourdes-ba zarándokoltak, hogy ezzel is hozzájáruljanak a békéhez és a kiengesztelődéshez.

A lourdes-i program szerint május 20-án délelőtt tájékoztatót tartanak a zarándokoknak, majd ráhangoló programokkal telik a nap. Az ünnepélyes megnyitóra este a Szeplőtelen Fogantatás Bazilika előtti téren kerül sor. Ezt követően virrasztás, bűnbánati liturgia lesz a földalatti bazilikában.

Május 21-én, szombaton, délelőtt keresztútjáráson vesznek részt a magyar hívők, majd szentmisét tartanak a katonai táborban. Délután katonazenekarok bemutatóját láthatják, hallhatják Lourdes különböző pontjain. Ezt követően kerül sor az eucharisztikus körmenetre a betegek megáldásával a Szeplőtelen Fogantatás Bazilika előtti téren, majd koszorúzás lesz a Hősi Halottak Emlékművénél. A napot gyertyás körmenet és virrasztás zárja.

Május 22-én, vasárnap délelőtt szentmisét tartanak a X. Szent Piusz földalatti bazilikában, délután pedig a Szeplőtelen Fogantatás Bazilika előtti téren a zarándoklat ünnepélyes bezárásával ér véget az 53. alkalommal megrendezett nemzetközi Katonai Zarándoklat Lourdes-ban.

 
 

 
 (Fotók: www.ktp.hu. A képek a tavalyi zarándoklaton készültek)