Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cheney: a nemzetközi közösség kiáll Grúzia mellett

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 10. 10:50

Az Egyesült Államok ragaszkodik ahhoz, hogy Grúzia területi egységét tiszteletben tartsák – jelentette ki Dick Cheney amerikai alelnök az olasz kormányfővel történt keddi római találkozója után. Oroszország nem sokkal ezt megelőzően jelentette be, hogy fenntartja katonai jelenlétét a két szakadár grúz tartományban, és nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatot létesít velük.

Cheney kijelentette: a nemzetközi közösség egységes abban, hogy elítéli Oroszországot grúziai katonai beavatkozásáért és “arra irányuló egyoldalú törekvéseiért, hogy fegyveres erővel megváltoztassa Grúzia nemzetközileg elismert határait. A nemzetközi közösség kiáll Grúzia függetlensége és területi egysége mellett, és a (grúziai) vita békés, jóhiszemű tárgyalásokon alapuló megoldására kéri az érintett feleket" – mondta az alelnök Silvio Berlusconival történt találkozója után.

Cheney olaszországi látogatása része azon körútjának, amelynek keretében előtte Grúziában, Ukrajnában és Azerbajdzsánban járt. Kijelentette, hogy “a gyarapodásnak indult európai demokráciáknak köszönhetően Oroszország nyugati határa soha nem volt olyan biztonságos, mint ma".

Berlusconi, aki hű szövetségese és személyes jó barátja mind George Bush amerikai elnöknek, mind Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnöknek, sokkal enyhébb álláspontot foglalt el Moszkvával szemben a grúziai háborúval kapcsolatban, mint az Egyesült Államok vagy több európai ország. Róma többször figyelmeztette a nemzetközi közösséget, hogy Oroszországot nem szabad elszigetelni.