Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerika újabb támadásoktól retteg?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 10. 10:53

Az Egyesült Államok még mindig rendkívül sebezhető a tömegpusztító fegyverekkel szemben – idézett egy megjelenés előtt álló tanulmányt a New York Daily News című lap.

Egy független szakértői csoport új kutatása szerint Amerika még hét évvel a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek után is “vészesen sérülékeny" egy vegyi, biológiai vagy nukleáris támadással szemben. A szakértői testület munkáját Lee Hamilton volt kongresszusi képviselő és a korábbi úgynevezett 9/11-es kétpárti szakértői bizottság több más tagja irányítja. A tanulmány megállapította, hogy az utóbbi időben a grúziai válság miatt megromlott orosz-amerikai viszony csak megnehezíti a terrorellenes küzdelmet.

“Egy újabb, az Egyesült Államok elleni nagy terrorista támadás veszélye még mindig nagyon valóságos (…) a terroristák kezébe kerülő atom-, vegyi vagy biológiai fegyver az egyetlen jelentős fenyegetés nemzetünkre nézve" – ez az egyik fő következtetése az amerikai jelentésnek, amelyet szerdán hoznak nyilvánosságra.

A szakértők szerint nem járt sikerrel az arra irányuló nemzetközi együttműködés, hogy meggátolják a terroristák számára tömegpusztító fegyverek beszerzését. Sok ország továbbra is figyelmen kívül hagyja az ilyen fegyverek terjedésének megelőzését célzó ENSZ-törekvést, és számos országban nem létezik biológiai fegyvereket bevető terroristák elleni védelem sem.

Hamilton külön felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország fontos szerepet játszik az atomfegyverek terjedésének megakadályozásában és abban, hogy a volt szovjet térségben felszámolják a vegyifegyverkészleteket.

Az együttműködést ezen a téren veszélyezteti a grúziai orosz invázió miatti orosz-amerikai szembenállás, valamint a tervezett lengyelországi amerikai rakétavédelmi bázis.

“Mindazok a dolgok, amelyekkel megbüntetjük Oroszországot, megnehezítik, hogy más kérdésekben egyeztessünk velük" – tartalmazza a tanulmány.

CímkékENSZrakéta