Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

DVD-n is elérhető a Nagy Imre-per teljes anyaga

Szöveg: Kecskeméti József |  2008. szeptember 10. 14:21

A héten jelent meg a Nagy Imre percsoport teljes hang- és dokumentum anyagát tartalmazó dvd. A kiadványban olyan kuriózum is megtalálható, mint a Nagy Imre pertől elkülönítetten kezelt Szilágyi-per, melynek anyagát eddig a kutatók is elveszettnek hitték, s melynek eredményeként Szilágyi Józsefet 1958. április 24-én végeztek ki.

A Nagy Imre percsoport teljes dokumentációját feldolgozó munka még 2007. szeptember-októberében kezdődött meg. Ennek egyik legfontosabb állomása a bemutatott DVD, amit a Kossuth Kiadó jelentetett meg. A lemezen 70 órányi hanganyag és 27 ezer oldalnyi korabeli irat vált hozzáférhetővé. Az akkori peranyagokhoz kapcsolódóan pedig egyéb, a történészi munkát megkönnyítő tanulmány is fellelhető a lemezen. A munkában az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Országos Levéltár, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának ötven munkatársa vett részt. A munkát

1595879755
segítette, hogy a dokumentumok jogtulajdonosai nem gördítettek akadályt a kiadvány elkészítésének útjába.

“Nehéz dolga van annak, aki a kortárs történeti dokumentumokat akarja feltárni, megőrizni, feldolgozni és nyilvánosságra hozni" – fogalmazott Monoki István. Az OSZK főigazgatója szerint a munka sok problémát vet fel, s ez különösen az elmúlt 50-70 év történéseire igaz. A szakember utalt a Nagy Imre percsoport bemutatása körül kialakult júniusi hercehurcára, amikor is jogi nehézségeket gördítettek a hanganyag nyilvános bemutatása elé. Mindezek ellenére hallatlanul fontos bemutatni az elmúlt 50-70 év dokumentumait. Monoki István arról is szólt, hogy a DVD elkészítésében nem csak a közintézmények, de a magánszféra is össze tudott fogni. A főigazgató hangsúlyozta: ahhoz, hogy 100 év múlva 1956-ról, a rendszerváltásról, vagy napjainkról érvényeset tudjon mondani a szakma, szükség van arra, hogy a túlélők dokumentumaikkal segítsék a munkájukat.

A most megjelent DVD egyébként még a szakma számára is újdonsággal szolgált. A történészek ugyanis úgy tudták, hogy a Nagy Imre percsoporttól elkülönítve kezelt Szilágyi-per anyagai elvesztek. Szilágyi József ügyét egyébként azért kezelték külön, mert egyedül ő emelte fel a szavát az ellen, hogy a Nagy Imre-per kezdetén kilenc vádlott meghallgatása után megszakították a pert és pótnyomozást rendeltek el. Szilágyi Józsefet 1958. április 24-én végezték ki.

1595879756
Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában fellelték a hanganyagot – mondta Gyarmati György. Az intézmény főigazgatója hozzátette: a DVD-re most felkerültek a Losonczi Gézával kapcsolatos történések is, aki 1957. október 21-én a börtönben halt meg. A szakember kiemelte: bár a Rajk-pert szokták úgy emlegetni, mint a szocializmus évtizedeinek koncepciós mintapere, most összegyűjtve a Nagy Imre percsoport anyagait példásan mutatja a koncepciós eljárások minden ismérvét: a csalásokat, a hatalmi játszmákat, a megfélemlítést.

A most megjelent anyagból egyébként még hiányoznak az operatív és a nyomozati anyagok. Ezeket jelenleg is digitalizálják a Magyar Országos Levéltárban. Az intézmény főigazgató-helyettese Szabó Csaba elmondta: amint elkészülnek a munkával, akkor mindenki számára hozzáférhetővé teszik a levéltár honlapján. Ugyancsak ezeket a dokumentumokat hiányolta Bácskai Vera is. A történész, aki a forradalom után Romániába hurcolt felnőttek utolsó élő tagja, hozzátette: ez azért is fontos, mert 1989. előtt még a zárt, titokban lefolytatott eljárásokról csak megcsonkított, átfogalmazott jegyzőkönyvek léteztek, és azokat is elzárva tartották. A történész kiemelte: szerinte a DVD-n megjelent

1595879756
hanganyag az egyetlen hiteles forrás, és sokkal többet mond, mintha csak leiratban lenne hozzáférhető. A vádlottak hanglejtése, egy-egy megtorpanása ugyanis éppúgy sokat elárul róluk, mint az elnöklő bíró Vida Ferenc agresszív, intoleráns magatartása, mellyel megalázta a vádlottakat.

Ám korántsem biztos, hogy ezzel minden, a Nagy Imre percsoporttal kapcsolatos iratot sikerült feldolgozni, hiszen kerülhetnek elő újabbak is. Szabó Csaba utalt arra, hogy nemrégiben két bőröndnyi dokumentumot kapott Göncz Kinga külügyminiszter, melyek a belgrádi követségen történteket tartalmazzák. A szakember hangsúlyozta: a Nagy Imre perrel kapcsolatos hanganyag nem mindig hallható tisztán, ezért írásos formában is megjelentették, ezzel is segítve a tájékozódást. Szabó Csaba egyébként kiemelte: történelmünknek még vannak fehér foltjai. A főigazgató-helyettes ezzel arra utalt, hogy sem a Mindszenty-, sem a Rajk-, sem pedig a Nagy Imre pert nem tárgyalták újra. Sem a rendszerváltáskor, sem pedig Nagy Imre újratemetésekor. Pedig volt erre is példa. 1989-ben például újratárgyalták az úgynevezett pócspetri pert. Ez volt az a koncepciós eljárás, ami lehetővé tette az egyházi iskolák államosítását.