Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szimulált reaktorbaleset és vegyi csapás Pápán

Szöveg: Szűcs László |  2008. szeptember 10. 17:06

NATO, szintű vegyi-biológiai- radiológiai-nukleáris vegyivédelmi gyakorlatot tartanak a szövetséges légierő részére szeptember 7–13-a között Magyarországon, az MH Pápa Bázisrepülőtéren. A Toxic Trip 2008 nevű gyakorlat nyílt napján a honvedelem.hu is részt vett.

A gyakorlat elképzelt szituációja szerint nukleáris baleset történt egy atomerőműben, s ennek következtében a levegőbe radioaktív sugárzó anyag került. A balesetet követően, az előírásoknak megfelelően, a Magyar Honvédség azonnal aktiválta atom-, biológiai-, és vegyi riasztási és értesítési rendszerét (ABV RIÉR). Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság ABV RIÉR központjában pedig haladéktalanul megkezdték a beérkezett adatok elemzését, s az esetleges következmények előrejelzését is.

A pontosabb információk érdekében a levegőbe emeltek egy, vegyi-sugár felderítő konténerrel felszerelt, Mi–24-es harci helikoptert, amelynek személyzete légi-sugárfelderítést végzett a megsérült atomerőmű környezetében. E felderítés közben azonban a helikopteren műszaki meghibásodás történt, így a forgószárnyasnak kényszerleszállást kellett végrehajtania a sugárszennyezett területen.

A manőver közben a helikopter személyzetének egyik tagja súlyos sérülést szenvedett.

A bajba jutott helikopter megsegítésére a Magyar Honvédség egyik Mi–17-es kutató-mentő helikoptere indult el, amely hamar rá is bukkant a forgószárnyas erdős-hegyes területen szétszóródott roncsaira. A terepviszonyok miatt a kutató-mentő helikopter nem tudott leszállni a baleset helyszínén, ezért az egészségügyi szakszemélyzet alpin-technikát alkalmazva jutott el a kutató-mentő helikopterből a kényszerleszállást végrehajtott Mi–24-esig.

A helyszínen azonnal megkezdték a sérült ellátását, majd állapotának stabilizálása után csörlővel a helikopterbe emelték. A géppel ezt követően egy „tiszta" területre szálltak le, ahol a sérült pilótát is mentesíteni kellett, majd csak ez után lehetett megkezdeni végleges ellátását.

Aztán amikor a sérültet elszállították a közben megérkező és rá váró AN–26-os szállító-repülőgéphez, hirtelen két vadászrepülőgép tűnt fel a horizonton és kezdetét vette a Toxic Trip 2008 gyakorlat második mozzanata. Természetesen ez is egy kitalált forgatókönyv szerint zajlott. Eszerint a bázisrepülőtér körzetében ellenséges csapatok vegyi csapást hajtottak végre, így a bevetésről visszatérő „baráti" repülőeszközök pilótái csak a mérgező-harcanyag felhőn keresztül tudtak leszállni. Emiatt természetesen szükségessé vált a személyzet és a technikai eszközök mentesítése.

Az L–39-es Albatroszt és a Jas–39-es Gripent a landolás után azonnal körbevették a vegyi-sugár felderítő csoportok, s műszereik segítségével megállapították, hogy mennyire szennyeződtek a leszállás közben. A repülőeszközök mentesítése után – az előírt szabályok szerint – a pilótákat is vegyivédelmi szakállomány emelte ki a gépekből. A rájuk adott műanyag védőfóliával, vagyis a „poncsóval" pedig megakadályozták, hogy másokat is beszennyezzenek. A mozzanat utolsó fázisaként pedig azt mutatták be, hogy miként kell végrehajtani a pilóták mentesítését.

 – A Toxic Trip 2008 gyakorlat célja a bevont erők közötti együttműködés elmélyítése, valamint a vegyi anyagokkal szennyezett repülőeszközök, felszerelések és személyek mentesítésének, illetve az ehhez kapcsolódó eljárási rendek és módszerek gyakoroltatása – mondta el a bemutatókat követően a honvedelem.hu érdeklődésére Molnár László mérnök ezredes. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnökének főreferense, a gyakorlat magyar igazgatója hangsúlyozta: a szeptember 13-ig tartó gyakorlaton tizenöt NATO és a békepartnerségi programban (PfP) résztvevő ország mutatja be vegyivédelmi technikai eszközeit, anyagait, felszereléseit és eljárásait. Mégpedig levegőben és szárazföldön egyaránt.

Toxic Trip gyakorlatot egyébként első alkalommal, 1996-ban, Spanyolországban rendeztek. Néhány év kihagyás után, 2000 óta minden évben más NATO, illetve PfP tagország szervezi meg a gyakorlatot. Érdekesség, hogy az új NATO-tagországok közül hazánk az első házigazda ország. E gyakorlat megszervezését egyébként Magyarország még 2001-ben, a NATO vegyivédelmi munkacsoportjának éves tanácskozásán vállalta be. A 2009-es gyakorlatot pedig Svédországban rendezik majd meg.

Molnár ezredes szerint, a magyar vegyivédelmi eljárások alapvetően ugyanazok, mint a szövetségben használt módszerek. De ez igaz más országokra is. Minimális különbségek ugyan akadnak, de ezek elsősorban a nemzeti sajátosságokból és specialitásokból adódnak. Magyarországon egyébként a légi-sugár felderítés a kuriózum, mégpedig azért, mert a Magyar Honvédségben a saját fejlesztésű, Mi–24-es harci-helikopter szárnyai alá szerelhető légi-sugár felderítő konténert használjuk.

Ez a berendezés GPS-t, digitális berendezéseket, valamint a háttérsugárzás mérésére használható érzékelőket egyaránt tartalmaz. Online rendszerű, ami azt jelenti, hogy az érzékelt adatokat, rádión keresztül, 40 kilométeres körzeten belül lehet fogni. A helikopterre felszerelt konténerrel egy óra alatt háromszáz négyzetkilométeres területet lehet átvizsgálni, s érzékenységének köszönhetően a legminimálisabb mennyiségű sugárzó anyagot is képes kimutatni, így akár az ellopott izotópok keresésére is használható.

A konténer hordozására pedig azért a Mi–24-es harci helikopter a legalkalmasabb eszköz, mert ennél a típusnál hermetikusan zárható a lövész és a pilóta fülkéje. A géptest vastag páncélzata pedig kellő védelmet biztosít a sugárzó és a vegyi anyagok ellen is.

A Toxic Trip 2008 gyakorlat nyílt napján részt vett Tömböl László mérnök altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, valamint a Magyar Honvédség alakulatainak, katonai szervezeteinek parancsnokai is. Annak érdekében, hogy mindent lássanak, a vendégek a gyakorlat eseményeit egy hatalmas kivetítőn is nyomon követhették.

További képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Szűcs László