Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Budapest félmaraton – Szarajevóban is teljesítve

Szöveg: Nagy Sándor õrnagy (Szarajevó) |  2008. szeptember 10. 17:27

A 23. NIKE Budapest Félmaraton egyéni távját, az ALTHEA (EUFOR) békeműveletben jelenleg külszolgálaton lévő magyar katonák közül is többen teljesítették.

Az ALTHEA (EUFOR) békemisszióban lévő magyar katonák több mint tíz százaléka teljesítette szeptember 7-én, a 23. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton több ezres mezőnyével azonos időben, a Szarajevó nemzetközi repülőtér közelében lévő Butmir táborában (CAMP BUTMIR) a 21097,5 méter hosszú „legyőzhető távolságot".

A Sarajevsko poljén lévő CAMP BUTMIR-ban is hasonló kánikulában, de Budapest tengerszint feletti magasságához képest mintegy 400 méterrel magasabban fekvő sík területen, tisztább levegőn, párásabb környezetben gyűrte le a tizenhét magyar katona a félmrataon egyéni távját, Ez a táborban hat kört jelentett, előre kijelölt útvonalon.

Sajnos az előzetesem nevezett 19 magyar katonából kettőnek sérülés miatt vissza kellett lépnie. A tábor befutója, Urbán József szakaszvezető lett, aki eredménye alapján a 140. helyre tarthatna igényt a Budapest félmaratonon. A hatalmas egyéni állóképességéről tanúbizonyságot tett 17 futó közül tízen már nem először
teljesítették a félmaraton egyéni távját.

A bátor vállalkozók a

budapesti futókkal azonos „előfeltételekkel" (nyilatkozat, nevezés, nevezési díj fizetése, nevezési határidő betartása) vettek részt a versenyen. Mégpedig – az egyenlő elbánás elvét elősegítendő – úgy, hogy a Honvédelmi Minisztérium fizette ki a nevezési díjakat a félmaraton szervezőinek.

A verseny napján a Szarajevóban uralkodó kánikula ellenére, senkinek sem ártott meg a nap. A futók közvetlenül az indulás előtt vérnyomásmérésen és szükséges esetben, EKG vizsgálaton estek át. A szervezet
vízutánpótlása mind „belsőleg", mind „külsőleg" biztosított volt.

A félmaraton egyéni távját teljesítők számára ásványvízet, multivitaminos italt, almát és banánt biztosítottak. A magyar táborban a pesti versenyen megszokott „vizes kaput" egy egyszerű slag helyettesítette.