Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ciprus békéjét őrzik

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2021. július 5. 7:19

Véget ért az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió Törzstiszti Csoport és Katonai Rendész Részleg szeptemberi váltóállományának egyhetes célfelkészítése az MH Béketámogató Kiképző Központban, Szolnokon.

202107104-unficyp (3)

A június 28-án kezdődött kiképzés során a rendőrök és a katonák megismerkedtek - egyebek mellett - a ciprusi konfliktus történelmi gyökereivel, kialakulásával, a fegyverhasználat előírásaival és az angol nyelvű rádió hírváltás szabályaival.

A szigetállam törékeny biztonságának majdani őrei emellett hadszíntéri, katonai biztonsági ismereteket sajátítottak el, a közösségi média használatáról kaptak hasznos információkat, illetve pénzügyi, biztosítási és vámtájékoztatón vettek részt, ezen felül akna- és egészségügyi ismeretekkel is gazdagodtak.

202107104-unficyp (6)

Az Egyesült Nemzetek Szervezete által meghatározott ismeretek – mint például az ENSZ történelme, működése, feladat- és értékrendszere; a békeműveletek jogi szabályozása; az alapvető emberi jogok-, civilek és gyermekek-, környezeti és természeti erőforrások védelme; a nők, béke és biztonság; valamint az ENSZ rendőri erők bemutatása – feldolgozását követően sikeres vizsgát tettek.

A felkészítés zárásaként Kiss Róbert ezredes, központparancsnok adta át a tanfolyam elvégzését igazoló oklevelet.