Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Látogatás a pápai múltba, jelenbe és jövőbe

Szöveg: Varju Kitti | Fotó: Dévényi Veronika |  2021. július 5. 8:31

Pápai önkormányzati vezetők és egyházi méltóságok, valamint a Kenyeri község környéki településvezetők tettek látogatást az MH Pápa Bázisrepülőtéren június 30-án. Bepillantást nyertek a pápai katonai szervezet és a légibázison települő Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing, HAW) mindennapjaiba, illetve tájékoztatást kaptak a volt kenyeri repülőtér területén zajló teherdobási műveletekről.

20210701-pbrt (1)

Húsz évvel ezelőtt szűnt meg az MH 47. Pápa Harcászati Repülőezred, amelynek jogutódjaként 2001. július elsején alakult meg az MH Pápa Bázisrepülőtér. Az elmúlt két évtizedben látványos változásokon ment keresztül a bázis, amely egy bezáráshoz közeli állapotból feltámadva mára nemcsak hazánk, hanem a térség egyik meghatározó katonai légikikötőjévé vált.

A kerek évforduló volt az egyik aktuálisa annak, hogy a bázisrepülőtér otthonául szolgáló Pápa Város Önkormányzatának vezetőit és a helyi egyházi méltóságokat, valamint a volt kenyeri repülőtéren kijelölt teherdobási zóna környéki települések vezetőit egy bázislátogatásra hívta meg a katonai szervezet parancsnoka, Magasy Zsolt ezredes.

20210701-pbrt (3)

A program a Csapat Művelődési Otthon színháztermében kezdődött, ahol az alakulat parancsnoka tartott előadást a történelmi múltról, a jelenlegi helyzetről és a jövőbeli tervekről. Ezt követően a 12-nemzeti Nehéz Légiszállító Ezred amerikai parancsnoka, James S. Sparrow ezredes mutatta be alakulatát, amely a Pápán települő Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) program független katonai végrehajtó szervezete. Kiemelte: a SAC C-17-es szállító repülőgépek sokoldalú képességekkel bírnak, amelyeket különböző feladatokban, missziókban tudnak hasznosítani. Ezek sikeres végrehajtásához és a képességek fenntartásához elengedhetetlen a folyamatos gyakorlatozás, amely nemcsak Pápa légterében, hanem a volt kenyeri repülőtér körzetében is zajlik.

Itt található a HAW teherdobási zónája, amelynek kapcsolódó feladatairól Morten Skudal százados, norvég C-17-es pilóta tartott beszámolót. A Kenyeri környékbeli településvezetők ezáltal közvetlen információkat szerezhettek arról, miért fontosak ezek a gyakorló műveletek, amelyek esetlegesen nagyobb hanghatással járhatnak.

20210701-pbrt (8)

Az előadásokat követően az utasforgalmi (PAX) terminálba látogatott a csoport, ahol a résztvevők a rakodó raj munkájáról is közelebbi képet kaptak. Bejárták a SAC hangárkomplexumát, és az egyik C-17-es óriásgépbe is beszállhattak. A bázis NATO-hangárában az itt szolgálatot teljesítő repülőműszaki katonák munkáját mutatták be. A résztvevők a Légi Kutató-mentő Szolgálat Mi-17-es helikopterét és egy muzeális Mi-24-es harci helikoptert is megnézhettek. A bázistúra zárásaként a repülőtéri tűzoltó szolgálat és a légiforgalmi irányítótorony kollégáinak mindennapjaiba nyertek betekintést a látogatók.