Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Clinton meglepetésszerűen Kabulba érkezett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 20. 10:55

Meglepetésszerűen Kabulba érkezett október 19-én, szerdán késő este Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. Látogatása időtartamát és a miniszter részletes programját biztonsági okokból nem közölték. Annyit tudni, hogy csütörtökön találkozik Hamid Karzai elnökkel és más afgán vezetőkkel.

Minden bizonnyal arról igyekszik meggyőzni őket, hogy folytassák a megbékélési kísérleteket a tálib felkelőkkel, miközben az amerikai kormányzat fokozatosan kivonja katonáit Afganisztánból.

Az afgán kormánynak erősen megcsappant a kedve a tálibokkal való tárgyalásra, miután szeptemberben egy öngyilkos merénylő megölte Burhanuddin Rabbani volt elnököt, a tálibokkal való tárgyalásért felelős béketanács elnökét.

A megbeszéléseken terítékre kerül az új amerikai-afganisztáni stratégiai megállapodás, amelyről hónapok óta tárgyal a két ország. Áttekintik az afganisztáni-pakisztáni viszonyt is, valamint szó lesz az Afganisztán jövőjéről novemberben Isztambulban, decemberben pedig Bonnban tartandó nemzetközi konferenciáról.

A NATO azt tervezi, hogy 2014 végéig kivonja minden harcoló alakulatát Afganisztánból, miután átadta az ellenőrzést a helyi biztonsági erőknek. A NATO vezette, 130 ezer fős nemzetközi biztonsági erőben (ISAF) az amerikai a legnagyobb kontingens. Az amerikai hadsereg nyáron kezdte meg csapatainak kivonását, amelynek keretében 2012-ig 33 ezer katonát vezényel haza.