Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Clinton sajnálja, hogy Washington nem tagja az ICC-nek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 7. 8:29

Az amerikai külügyminiszter sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy országa nem tagja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC), méltatva annak hasznosságát Afrika számára. Hillary Clinton üdvözölte, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság március 4-én elfogató parancsot adott ki Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnök ellen.

Az afrikai látogatáson tartózkodó Hillary Clinton a kenyai Nairobiban tartott előadásán úgy vélte, hogy a hágai székhelyű bíróság felelősségre vonhatja a 2008-as kenyai választások után kitört zavargások felelőseit is.

Bill Clinton elnökségének idején az Egyesült Államok aláírta ugyan az ICC alapításáról szóló 1998-as Római Statútumot, de a kongresszus nem ratifikálta azt, a következő elnök, George Bush kormányzata pedig határozottan ellenezte a büntetőbírósághoz való csatlakozást.

A 2002-ben megalakult ICC a népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel és háborús bűncselekményekkel vádolt személyek ügyeiben folytathat eljárást. A világ első állandó háborús törvényszéke csak a 2002. július 1. után elkövetett bűncselekmények ügyében ítélkezhet, és joghatósága csak a római alapokmányt ratifikáló országokra – jelenleg 110 államra – terjed ki.

A legfontosabb országok közül nem tagja a bíróság rendszerének Kína, India, Oroszország, Izrael és az Egyesült Államok. Eddig csak négy afrikai ügyben indított vizsgálatot, Szudán mellett az Ugandában, a Közép-Afrikai Köztársaságban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban pusztító válságok miatt.

Hillary Clinton közölte, hogy az Egyesült Államok támogatta a büntetőbíróság munkáját, és Barack Obama elnöksége alatt is támogatni fogja. Amerikai tisztségviselők szerint az új amerikai kormányzat felülvizsgálja politikáját az ICC-vel kapcsolatban. A kongresszus befolyásos tagjai és katonai vezetők erősen ellenzik, hogy az Egyesült Államok tagja legyen a Nemzetközi Büntetőbíróságnak. Attól tartanak ugyanis, hogy külföldi országok megpróbálhatnak amerikai katonákat az igazságszolgáltatás elé állítani.

Az amerikai diplomácia vezetője csütörtökön Nairobiban tárgyalt Sejk Seríf Ahmed szomáliai elnökkel, aki az Egyesült Államok támogatását kérte az iszlamista milíciák elleni harchoz.

A közös sajtótájékoztatón Ahmed közölte, hogy ígéretet kapott biztonsági és humanitárius jellegű segítségnyújtásra. Hillary Clinton a nyilvánosság előtt felszólította Eritreát, hogy ne támogassa a szomáliai kormány ellen lázadó radikális al-Shabaab milíciát. Az amerikai politikus a nemzetközi biztonságot fenyegető terrorista szervezetnek minősítette ezt a milíciát.

Hillary Clinton csütörtök este a dél-afrikai Johannesburgba utazott tovább.

Címkékjogvizsga