Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erősítik az izraeli páncélosok védelmét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 7. 9:39

Új védelmi rendszer óvja hamarosan az ellenséges rakétáktól az izraeli harckocsikat, jelentette be csütörtökön az izraeli hadsereg. Az újítást többek között az indokolja, hogy páncéltörő rakéták súlyos veszteségeket okoztak az izraeli haderőnek 2006 nyarán, a libanoni offenzívában.

A radarvezérlésű védelmi rendszer elvileg még a levegőben megsemmisíti a harckocsira kilőtt lövedéket, az előtt, hogy elérné a célpontot, magyarázta egy izraeli katonai forrás. Miután sikeresek voltak az új rendszerrel végzett kísérletek, beszerelik őket a Merkava IV típusú harcjárművekbe.

A Tízes csatorna izraeli tv-állomás szerint rendkívül költséges az izraeli Rafael intézet által kifejlesztett berendezés: darabonként több mint 350 ezer dollárba kerül.

Fájdalmas veszteségeket okoztak az izraeli haderőnek 2006 nyarán Dél-Libanonban azok a korszerű harckocsi-elhárító rakéták, amelyeket a Hezbollah libanoni síita szervezet vetett be. Az izraeli haderő a háború óta kereste a megoldást arra, hogyan tudna hatékonyan védekezni az ilyen fegyverekkel szemben.

Az izraeli sajtó annak idején felfedte, hogy a libanoni harcokban izraeli harckocsikra kilőtt 25, távirányítású lövedékből minden negyedik áthatolt a harcjármű páncélján, és emberveszteséget okozott.