Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csak idő kérdése a török támadás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2007. november 17. 10:25

Az iraki államfő szerint “szinte bizonyos”, hogy a török hadsereg csapásokat mér a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) észak-iraki állásaira.

A kuvaiti látogatáson tartózkodó Dzsalal Talabani pénteken újságíróknak azt mondta, hogy amennyiben a törökök megtámadják az Észak-Irakban tevékenykedő kurd gerillákat, a csapások “korlátozottak" lesznek, nem terjednek ki a Kurdisztán kormánya által ellenőrzött területekre. Hozzátette, hogy a csapások nem fognak káros hatást gyakorolni Törökország és Irak, vagy Törökország és a kurdok kapcsolataira.

Ilker Basbug, a török szárazföldi erők parancsnoka csütörtökön kijelentette, hogy megkezdték az előkészületeket a határon átlépő hadművelet végrehajtására. A török hadsereg 100 ezer katonát és jelentős nagyságú fegyverzetet vont össze a török-iraki határ mentén, miután a parlament októberben felhatalmazta a kormányt az Észak-Irakban bujkáló kurd gerillák elleni katonai műveletekre.

Talabani, aki maga is kurd nemzetiségű, megismételte: felszólították a PKK-t, hogy harcosai tegyék le a fegyvereket vagy távozzanak Irak területéről.