Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megnyitják az amerikai katonai légteret

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2007. november 17. 10:30

George W. Bush amerikai elnök bejelentette: az év végi ünnepek alatt megnyitja az ország katonai légterét a polgári légi közlekedési káosz elkerülése céljából.

A közelgő forgalmas ünnepek alatt – mint Bush fogalmazott – “a repülőgépek járványszerű késéseinek" enyhítésére átmenetileg a polgári utasszállító repülők is igénybe vehetik majd a katonai légtér egy részét. Az első ilyen alkalom a november 22-i Hálaadás ünnepén lesz.

Az elnök azután jelentette be a szokatlan intézkedést, hogy elemzők figyelmeztettek: minden idők legforgalmasabb ünnepi időszaka vár a polgári légi közlekedésre, 27 millió utasra számítanak a légi társaságok a Hálaadás környékén.

Az év közben európai mércével nagyon keményen, többnyire egyetlen nap szabadság nélkül dolgozó amerikaiak az év végi ünnepek alatt hagyományosan hosszabb utakra indulnak, aki teheti, lakhelyétől messze pihen.

Mivel azonban sokan egyszerre utaznak, az amerikaiak szinte már rettegnek az ünnepi szezon közlekedési fennakadásaitól, amelyek a repülésben az utóbbi években rendre káoszközeli állapotokat, elviselhetetlen késéseket eredményeztek.

Bush elnök közölte, enyhíteni akar a helyzeten, a több légi folyosó talán gördülékenyebbé teheti a forgalmat.

Az amerikai légi közlekedés késési adatai minden korábbinál rosszabbak voltak idén: az első hét hónapban a járatok 28 százaléka nem érkezett meg időben. Mintegy 54 ezer járat, 3,7 millió utas vesztegelt hosszabb-rövidebb ideig a felszállásra váró gépeken a kifutópályákon.

Szakértők szerint az ünnepek alatti megnövelt járatszám kockázattal jár: a legkisebb fennakadás vagy rossz időjárási helyzet nyomán egész térségek felett dugulhat be a légi forgalom.

Mary Peters közlekedési miniszter azt mondta, hogy a késések háromnegyede azokon a járatokon keletkezik, amelyek New York térségét érintik, onnan indulnak, oda érkeznek vagy átrepülnek felette.

Az amerikai kormány korábban soha nem engedte át várható közlekedési káosz megelőzésére a katonai légteret. A harci gépek számára fenntartott 24 ezer láb (7300 méteres) magasság feletti teret korábban csak viharok vagy egyéb vészhelyzetek esetén vehették igénybe polgári repülők.

A légierő közlése szerint az átmenetileg megnyíló légi folyosókat többnyire gyakorlatozási célra használják, az ünnepek alatt viszont alig lesz ilyen katonai repülés.