Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Családi napot tartottak a pápai légibázison

Szöveg: Mátyás Botond Hunor főhadnagy | Fotó: Dévényi Veronika |  2021. szeptember 14. 9:26

Közös családi napot tartott szeptember 11-én az MH Pápa Bázisrepülőtér, a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW), a NATO Légiszállítást Kezelő Programiroda és a Boeing cég.

IMG_8501

A rendezvény megnyitóján trombitaszó mellett vonták fel a bázison települő katonai szervezetek zászlóit, majd mindkét alakulat parancsnoka köszöntötte a családi napra érkezett dolgozókat és hozzátartozóikat. Magasy Zsolt ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka megköszönte az egész éves támogatást a katonacsaládoknak, hiszen biztos háttér nélkül nem lehet elvégezni azt a magas színvonalú munkát, ami a repülőtéren naponta zajlik. Peder Söderström ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka megemlékezett a húsz évvel ezelőtti, a New York-i ikertornyok ellen történt terrortámadás áldozatairól is.

A megnyitót követően a légi kutató-mentő szolgálat 704-es oldalszámú Mi-17-es helikopteréből ugrott ki a bázisrepülőtér három ejtőernyőse, akik az alakulat zászlójával érkeztek meg a nézők elé. Ezután az Őr- és Biztostó Rendész Század katonái tartottak látványos kutyás bemutatót.

IMG_8721

A program következő elemeként az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis pilótái mutatták be az Airbus H145M típusú többcélú helikopter képességeit. A családi nap résztvevőinek annyira tetszett a bemutató, hogy a szolnoki kollégák délután közkívánatra megismételték azt.

A helikopterek után a színpadra irányult a figyelem, hiszen ott a Budapest Táncművészeti Stúdió táncosainak műsorát tekinthették meg. Majd ismét az ég felé volt érdemes figyelni, ugyanis Péter Zoltán őrnagy, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis vadászpilótája tartott légibemutatót JAS-39 Gripen vadászbombázóval. A nézők ezt követően csikós bemutatót nézhettek, és élvezhették az Acoustic Session zenekar koncertjét is.

IMG_9206

A gyerekek számára a nap folyamán volt játszóház, ugrálóvár, arcfestés, labirintus, élő csocsó, mászófal és rengeteg más játék. Az érdeklődők megnézhették az MH Légijármű Javítóüzem, a veszprémi 6. Hadkiegészítő és Toborzó Központ, a Pápai Rendőrkapitányság és több más szervezet standját, valamint kézbe vehették a Nehéz Légiszállító Ezred C-17-es gépeit védő ravenek fegyvereit is. Megtekinthették a repülőtéren használt haditechnikai eszközöket, H145M helikoptert, Boeing C-17 Globemaster III nehéz szállítógépet és egy muzeális, felújított Mi-24-es harci helikoptert is. A nap zárásaként az előzetesen regisztráltak részt vehettek egy repülésen, C-17-es géppel.

IMG_9110

A családi nappal egy időben zajló - a repülőtéren immár hagyományos - bajtársi találkozón az egykor a bázison szolgált katonák vehettek részt. A találkozó programját követően a régi bajtársak is csatlakoztak a családi naphoz, és a mai katonagenerációval együtt töltötték a délutánt.

A pápai légibázis dolgozói és családtagjaik igen színes és változatos programsorozaton vehettek részt, ahol mindenki megtalálta az érdeklődésének megfelelő szórakozást. Ahogy Magasy Zsolt ezredes, bázisparancsnok elmondta: „a családi nap megrendezése évek óta hagyomány, és jövőre is várjuk a kollégák családtagjait, hogy kötetlenül, a mindennapokból kiszakadva tudjunk eltölteni együtt egy kellemes napot.”