Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csapataink megérkeztek

Szöveg: Magó Károly zászlós |  2012. augusztus 15. 8:43

Ezekben a napokban magyar katonákból és civilekből, kutatókból és történészekből álló expedíció dolgozik az oroszországi Ilovszkoje térségében. Az expedíció vezetőjének, a szolnoki repülőmúzeum munkatársának, Magó Károly zászlósnak napi beszámolóját itt olvashatják.

1595940059
Augusztus 13-án 9 óra 30 perckor indultunk el Szolnokról, az Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázisról, és 31 órás utazás után megérkeztünk a magyar katonai repülés történetének egyik jelentős helyszínére, Alekszejevkára.

A határátlépések mindenféle bonyodalom nélkül lezajlottak, mert amikor kiderült, hogy a csoportunkban civilek és katonák utaznak a második világháború eseményeit kutatni, mindenhol segítőkészen intézték a határváltásokat.

Utunk ukrajnai szakaszán szinte végig szakadt az eső és az utakon elég nagy volt a forgalom, ezért volt olyan óra, amikor mindössze 50 kilométert haladtunk kelet felé. Az utazás során két történelmi helyszínt ejtettünk útba. Az első Sztrij város vasútállomása volt, mely repülős szemmel azért érdekes, mert a Szovjetunió elleni harc során a magyar bombázók elsőként ezt a célpontot támadták.

Közeledve Belgorod felé, a kurszki csata fordulópontját jelentő szovjet győzelem helyszínén, Prohorovka mellett kialakított emlékparkot néztük meg. Kiállított fegyverekkel, földbe vájt bunkerekkel és monumentális emlékművel emlékeznek meg a hősiesen küzdő katonákról és a hősi halottakról.

Alekszejevka előtt várt ránk az expedíció orosz kutatóinak két vezetője, Borisz Davidov és Vitalij Latartszev. Boriszt régi ismerősként köszönthettük, hiszen tavaly részt vett az első orosz−magyar expedícióban Magyarországon.

A köszöntés és a csoportképek elkészítése után átadták az első ajándékukat, a Horthy István főhadnagy lezuhanási helyén talált kis lemezdarabot.

Szerdán Horthy főhadnagy lezuhanási helyének felmérésével indul a kutatómunka, de erről majd legközelebb…

 
1595940059
 
1595940060