Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csapatgyakorlaton a rakétaezrednél

Szöveg: Csekei Judit százados | Fotó: Cserháti Richárd főtörzsőrmester és a szerző felvételei |  2021. május 17. 10:59

Csapatgyakorlatukat töltik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar harmad- és negyedéves hallgatói, valamint az „Acélkocka” altisztképzésen részt vevők a győri laktanyában májusban.

Győr_csapatgyakorlat (9)

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred - az alaprendeltetéséből, valamint a határőrizeti és a járványügyi veszélyhelyzet kezeléséből adódó feladatai ellátása mellett - nagy hangsúlyt fektet a jövő légvédelmi rakétás honvédeinek szakmai képzésére is. Jelenleg – az „Acélkocka” altisztképzéssel párhuzamosan – a honvéd tisztjelölteknek is csapatgyakorlatot biztosít az alakulat, amely során a hallgatók első kézből szerezhetik meg a majdani hivatásuk ellátásához szükséges szakmai ismeretek alapjait.

A vírushelyzet miatt idén az alsóbb évfolyamba járóknak egy, míg a végzős diákoknak két hét áll rendelkezésükre, hogy megismerkedjenek jövőbeli alakulatukkal, bekapcsolódjanak az ezred mindennapjaiba, valamint felkészüljenek a hamarosan rájuk váró feladatok ellátására. A harmadik évfolyamosok az ezrednél rendszeresített legfontosabb haditechnikai eszközök általános jellemzőivel, felépítésével, működési elvével ismerkedtek meg, míg a negyedévesek már ezen eszközök harcászati alkalmazásának módjait sajátítják el, megtanulva a légvédelmi rakéta alegységek vezetésének, híradásának, irányításának folyamatát, a rakéta indítás technikai feltételeit, továbbá a harcrenddel szemben támasztott alapvető követelményeket.

Győr_csapatgyakorlat (8)

A leendő tisztek májusi felkészítése mellett, a rakétaezred bázisán márciusban indult és négy hónapon keresztül zajlik az „Acélkocka” légvédelmi rakéta és tüzér altiszti szaktanfolyam. A képzés első harmadában, az elméleti foglalkozásokon elsősorban légierő haderőnemi, valamint légvédelmi alapismereteket sajátítottak el a kiképzendők. A szakmai képzés középső harmadában az ezrednél rendszeresített MISTRAL és KUB légvédelmi rakéta rendszerekkel ismerkednek.

A leendő rajparancsnokok és -helyettesek elméleti, illetve gyakorlati képzésen sajátítják el a szakmai ismereteket, megtanulják a technikai eszközök biztonságos telepítését, üzemeltetését. Az előttük álló utolsó fázisban - egyebek mellett - szakharcászati ismereteket szereznek, valamint raj- és szakasz-összekovácsolásra is sor kerül, hogy a későbbiek folyamán harctéri körülmények között is önállóan és szakszerűen legyenek képesek a rajparancsnoki munka végrehajtására.

Győr_csapatgyakorlat (21)

A leendő légvédelmi rakétás hadnagyok és őrmesterek, a sikeres állam-, valamint záróvizsga után, a július 17-ei altisztavatást, illetve az augusztus 20-ai tisztavatást követően kezdik majd meg az ezrednél a munkát első, pályakezdő beosztásaikban.