Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csapatlátogatás az MH Támogató Dandárnál

Szöveg: G.I. |  2010. december 17. 16:39

Csampa Zsolt, az Országgyűlés honvédelmi és rendvédelmi bizottság alelnöke a napokban csapatlátogatásra érkezett az MH Támogató Dandár budaörsi úti laktanyájába. A politikusnak Horváth Ferenc dandártábornok, az MH Támogató Dandár parancsnoka adott tájékoztatást az alakulat szervezeti felépítéséről, feladatrendszeréről, jogállásáról.

Tájékoztatójában a parancsnok kitért a hazai és nemzetközi gyakorlatokon való részvételre. Elmondta: a dandár részt vett az idei, legmagasabb szintű, Combined Endeavor elnevezésű, NATO híradó és informatikai rendszergyakorlaton. A németországi gyakorlaton negyven ország képviseltette magát. A tábornok hozzátette: a dandár állománya végrehajtotta a 2011. január 1-jén szolgálatba lépő önkéntes tartalékosok felkészítését, akiről elmondható, hogy az őrzésvédelmi tevékenységgel kapcsolatos feladatokat – a honvédségi követelményeknek megfelelően – elsajátították. Az alakulat nagy hangsúlyt helyez az alegységek kiképzésére, azonban vannak olyan szakterületek, ahol a precizitás és a feladatokkal járó ismeretek tökéletes végrehajtása megköveteli a hosszabb tanulási időszakot.

Tájékoztatón szóba került az árvízi védekezés során nyújtott segítség, és a vörösiszap-katasztrófa kárelhárításában történt közreműködés. Az utóbbival kapcsolatban érdemes megemlíteni – fogalmazott Horváth tábornok –, hogy a riasztás után négy órával már biztosítva voltak azok a technikai eszközök, melyek 400-500 fő szállítására alkalmasak. Mindezt hétvégén érték el úgy, hogy csak az ügyeletes szolgálat látta el feladatát.

Csampa Zsolt az elhangzottakra reagálva először köszönetét fejezte ki azért a példás magatartásért, és segítségnyújtásért melyet a vörösiszap-katasztrófánál a lakosság érdekében tett a személyi állomány. Az alelnök a résztvevőkkel megosztotta eddigi munkája során szerzett tapasztalatokat és elmondta azt is, hogy szeretné maximálisan képviselni a Magyar Honvédséget. Hozzátette: a csapatlátogatásokat fontosnak tartja,

mert így nagyobb a rálátása az alakulatok mindennapjaira. Kiemelte: a politikusoknak és a katonáknak együtt kell működni és érvényesíteni a szakmai érdekeket.

Csampa Zsolt szólt arról is, hogy Püspökszilágyon tett látogatása alkalmával látta az önkéntesek szakmai felkészítését, melyért a dandár állományát elismerés illeti meg. Az elmúlt években honvédségi szinten magas volt a katonák kiáramlása a polgári életbe, azonban ez a folyamat megállt, és reméli a Honvédelmi Törvény módosítása után, a szerződéses katonák is nagyobb biztonságban lesznek. Zárszóként elmondta, hogy a telefonos megkeresések és a visszajelzések alapján azt is látja, hogy a Magyar Honvédség társadalmi megítélése pozitív irányba mozdult el.

A tájékoztató után közösen megtekintették a Petőfi Sándor laktanya telephelyét, raktárait, segélyhelyét és a személyi állomány elhelyezési körleteit.

Fotó: a szerző felvételei