Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csapatmunka – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. április 13. 12:07

Tíz éve, 2011. április elsején lett a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka dr. Kovács Vilmos ezredes. Vezetésével az intézmény a magyar hadtörténelem kutatásának komplex egységévé formálódott, amely közhivatalként, kutatóhelyként, továbbá a nemzeti múlt értékeinek feltárását, feldolgozását és közkinccsé tételét végző szervezetként is működik.

202104_MH_borító

Egy évtizeddel ezelőtt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) három igazgatóságánál összesen százhuszonheten dolgoztak, míg napjainkra az igazgatóságok száma megduplázódott, s immár 202 főt foglalkoztatnak. A változást a teendők megszaporodása is indokolta; az intézmény jelenlegi helyzete nemcsak a méretek, hanem a feladatok tekintetében sem hasonlítható a 2011-es állapothoz. A HM HIM valóságos hadtörténeti kompetenciaközponttá vált, hiszen összefogja és hatékonyabbá teszi több terület (muzeológia, múzeumpedagógia, hadisírgondozás, levéltár, irattár, térképtár, könyvtár, történész) szakembereinek tevékenységét. Mindez igazi csapatmunka eredményeként valósult meg: kellett hozzá egy elhivatott, friss szemléletmódot képviselő gárda, melynek tagjai kreatívak, bírják a terhelést, fogékonyak az innovációra; Kovács Vilmos ezredes velük közösen, az ő segítségükkel realizálhatta elképzeléseit.

Racionális tervek

– A HM HIM élére kerülve az egyik fontos célom a szakmaiság erősítése, ezzel párhuzamosan pedig az észszerűbb, gazdaságosabb működés megteremtése lett. Ez sikerült is: 2011-ben a munkatársak 25 százaléka tevékenykedett valamilyen ügyintézői beosztásban, szemben a jelenlegi 16 százalékkal. Félreértés ne essék, a működésünk szempontjából természetesen fontosak ezek a feladatkörök, de a korábbi arányok nem voltak egészségesek – jegyzi meg a főtiszt, aki a parancsnoki kinevezése előtt három és fél hónapon keresztül, 2011. január 15-től – a beosztás akkori elnevezése szerint – megbízott főigazgatóként irányította a szervezetet.

További részletek a Magyar Honvéd magazin április 16-án megjelenő számában!