Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csapattisztből lett akadémikus

Négy és fél évtizedes szolgálat után vonul nyugdíjba dr. Padányi József vezérőrnagy

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2024. március 19. 9:00

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke nyugdíjba vonulása alkalmából köszöntötte professzor dr. Padányi József vezérőrnagyot, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar egyetemi tanárát, a Katonai Műszaki Doktori Iskola vezetőjét március 18-án, hétfőn.

LALA0646

A Honvéd Vezérkar főnöke rövid méltatásában elmondta: a négy és fél évtizedes katonai szolgálat után nyugállományba vonuló dr. Padányi József vezérőrnagyra mindig megbízható kollégaként, magasan képzett, tudományos csúcsokat is ostromló szakemberként tekint.

„Padányi tábornok urat az 1990-es évek végétől ismerem; amikor az SFOR-ban a Magyar Műszaki Kontingens parancsnokhelyetteseként, törzsfőnökként teljesített szolgálatot, engem ért a megtiszteltetés, hogy az iránytisztje lehettem” – válaszolta kérdésünkre dr. Böröndi Gábor vezérezredes. Mint elmondta, harmincéves ismeretségük alatt szakmai életútjaik sokszor keresztezték egymást.

„Ha röviden kellene jellemeznem a vezérőrnagy személyiségét, a megtestesült műszakiként hivatkoznék rá. Otthon volt a műszaki tudományokban, precízen és felkészülten, tudományos szinten szolgálta a honvédség ügyét. Később az egyetemen végzett kimagasló oktatói-vezetői tevékenységet. Példaértékű életútja egyrészt követendő a fiatalok számára, másrészt megismerhető, hogyan lesz valaki gyakorló csapattisztből, gyakorló missziós szolgálatot teljesítő ezredesből a Szent István Tudományos Akadémia rendes tagja és végül elismert tábornok” – tette hozzá.

LALA0661

Dr. Padányi József vezérőrnagy portálunknak arról beszélt: meg kell szoknia, hogy életében új fejezet nyílik.

„Nyilván negyvenhét év után lelkileg is kezelni kell a helyzetet, de egyrészt az ember tudatosan készül a váltásra, másrészt maradok az egyetemen, civil tanárként folytatom a pályámat” – összegezte.

A jeles alkalomból dr. Böröndi Gábor vezérezredes Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter köszöntőlevelét, valamint honvédségi emlékplakettet és emléktárgyat nyújtott át a vezérőrnagynak.